FunX

Presentator Arda Kaya: "Zelfverzekerdheid bij mannen is nog steeds een beetje taboe"

foto: Instagram: Arda Kaya
  1. Newschevron right
  2. Presentator Arda Kaya: "Zelfverzekerdheid bij mannen is nog steeds een beetje taboe"

Is er te weinig aandacht voor body positivity onder mannen? Presentator Arda Kaya vindt van wel. Hij maakte er twee jaar geleden de serie Male Model over, waarin hij een carrière als plussize model nastreefde. Inmiddels is zijn zelfbeeld wel veranderd, maar merkt hij dat mannen toch nog weinig over hun uiterlijk durven te praten. Daar moet volgens hem verandering in komen, zo vertelt hij in TopiX.

Presentator Arda Kaya over body positivity: 'ik ben meer zelfverzekerd over mijn lichaam'

Onzekerheid

In de tijd dat Arda bezig was met zijn serie over body positivity onder mannen, was hij nog heel onzeker. "Het was vooral omdat ik voor mijn werk vaak voor de camera stond en dacht: wat als mensen mij te dik vinden?" Nu kijkt hij op een andere manier naar zichzelf. "Qua fysiek is er niet veel veranderd, ik heb nog steeds een volle buik. Maar ik moet wel zeggen dat ik toch wat zelfverzekerder ben, op camera of foto's bijvoorbeeld."

Wat Arda heel erg heeft geholpen is om tegen zichzelf te zeggen dat zijn lichaam er ook mag zijn. "Ieder lichaam is anders en niet iedereen kan een sixpack krijgen", zegt hij. "Je moet jezelf duidelijk maken van: hé, dit lichaam is er ook en ik wil mezelf goed kunnen voelen in dit lichaam."

Worsteling

Wat Arda duidelijk wil maken is dat ook mannen met onzekerheden over hun lichaam kunnen worstelen. De worsteling is volgens hem echter wel anders. Dat heeft vooral te maken met het feit dat mannen hun gevoelens vaak voor zichzelf houden. "Nog steeds is het onderwerp zelfverzekerdheid bij mannen een beetje taboe. Er wordt niet zoveel over gepraat en mannen delen minder hun gevoelens over hoe ze in hun vel zitten en hoe ze naar zichzelf kijken." Dat er weinig over wordt gepraat, vindt Arda jammer: "Bij mannen is het nog steeds: suck it up en doorgaan."

Zelf durft hij tegenwoordig wel open te zijn over zijn gevoelens. Voorheen hield hij zijn mond als hij minder lekker in zijn vel zat over zijn uiterlijk. Nu spreekt hij erover met vrienden en familie. "Dat heeft alleen maar positief uitgepakt, omdat je je omgeving ook bewuster maakt over dat die gevoelens er zijn en dat ze ook uitgesproken worden als man zijnde."

Te weinig aandacht?

Is er te weinig aandacht voor body positivity onder mannen? Yannick ging de straat op om te vragen wat mensen daarvan denken. De meningen waren verdeeld. "Je mag echt niet vragen naar het gewicht van een vrouw, maar wel naar de lengte van de man", reageerde een jongen. Een andere jongen was het juist oneens met de stelling: "Bij mannen maakt het minder uit. Ik zie niet dat andere mensen mensen zouden judgen over hoe ze eruitzien."

Reporter Yannick checkt de TopiX stelling: is er te weinig aandacht voor body positivity bij mannen?

Ster advertentie
Ster advertentie