FunX

Lotte over gewichtsdiscriminatie: "Dik is onterecht een negatief woord geworden"

foto: Instagram: @lovaeij
  1. Newschevron right
  2. Lotte over gewichtsdiscriminatie: "Dik is onterecht een negatief woord geworden"

Op warme dagen luchtige of blote kleding aantrekken: voor veel mensen chill of zelfs vanzelfsprekend, maar dat geldt niet voor iedereen. Dikke mensen kunnen namelijk vrijwel zeker rekenen op commentaar of lelijke opmerkingen wanneer ze zomerse kleding dragen die bij andere mensen wel geaccepteerd wordt. Dat is slechts één voorbeeld van gewichtsdiscriminatie, een onderwerp waar de Rotterdamse influencer en model Lotte van Eijk veel over kan vertellen. Samen met Susanne besprak ze het in Jouw Stad.

Quote

Dik is een woord geworden dat we allemaal negatief vinden, maar dat slaat nergens op. Het is gewoon een bijvoeglijk naamwoord dat normaal gemaakt moet worden.

Lelijke opmerkingen

Lotte krijgt zelf standaard wijzende vingers en rare opmerkingen wanneer ze in een rokje en topje door de stad loopt. "Als dik mens ben je vaak bang dat je gekke comments krijgt over je lichaam of wat je aan hebt, omdat het nog steeds niet genormaliseerd is dat dikke mensen zich goed mogen voelen in hun lichaam en daarbij ook aan mogen trekken wat ze willen." Susanne weet zelf ook hoe het voelt. "Ik heb zelf ook meegemaakt dat mensen me uitscholden via de FunX-app of op Instagram."

Lotte over gewichtsdiscriminatie, het woord 'dik' en de body positivity-movement

Discriminatie op de arbeidsmarkt

Helaas gaat gewichtsdiscriminatie verder dan lelijke woorden. Zo vindt het ook plaats op de arbeidsmarkt. "Ik heb zat mensen in m'n dm's die niet aangenomen worden op werk, omdat ze dik zijn", vertelt Lotte. "Dan wordt er gezegd: je kan onze winkel niet representeren." Dik zijn zou volgens die mensen gelijk staan aan niet verzorgd of ongedisciplineerd zijn. "Dat zijn de stigma's waar we mee te maken hebben, die nergens op slaan en waar we vanaf moeten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het woord dik

Het woord 'dik' is voor sommigen nog steeds een onwennig woord om te gebruiken. Zo vraagt een luisteraar zich af of je niet beter over 'volle mensen' kunt spreken. Ook de vervangende termen 'fors' of 'stevig' worden vaak gebruikt. Maar dat is juist niet de bedoeling, zegt Lotte. "Dik is een woord geworden dat we allemaal negatief vinden, maar dat slaat nergens op. Dun is ook geen negatief woord. Je gaat er niet omheen draaien."

Onder andere door middel van haar content op Instagram wil Lotte daarom de negatieve lading rondom het woord dik wegnemen bij mensen.

"Dik is gewoon een bijvoeglijk naamwoord dat we moeten terugclaimen en dat normaal gemaakt moet worden. Het heeft niks met negativiteit te maken, maar is letterlijk een woord om iemand te omschrijven. Zolang wij er raar over blijven doen, blijft het een raar woord. Zolang we het juist terugclaimen in onze taal, wordt het iets heel sterks en dat is wat ik probeer te doen."

Meer leren

Wil je meer weten over gewichtsdiscriminatie? Samen met Saffira Rieskin, Bappie Kortram en Nell hield Lotte een Instagram Live-sessie over dit onderwerp op de Instagrampagina van Omroep Zwart. Hieronder kun je die terugkijken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie