FunX

Samantha kreeg op haar 26e baarmoederhalskanker: "Zelftesten is een goed idee"

foto: Shutterstock | Ter illustratie
  1. Newschevron right
  2. Samantha kreeg op haar 26e baarmoederhalskanker: "Zelftesten is een goed idee"

Om meer mensen te onderzoeken op baarmoederhalskanker, adviseert de Gezondheidsraad om zelftesten op te sturen. In plaats van een uitstrijkje bij de huisarts, kunnen mensen met een baarmoeder daarmee thuis het onderzoekje uitvoeren en vervolgens per post terugsturen. Samantha vindt dat een goed idee. Zij kreeg op haar 26e baarmoederhalskanker en is inmiddels - zes jaar later - gelukkig kankervrij. Aan Sander vertelt ze haar verhaal.

Quote

Ik was jong en fit. Je verwacht niet dat je op je 26e kanker kan krijgen.

Samantha vertelt over het belang van een zelftest voor baarmoederhalskanker

Niet verwacht

Samantha was destijds vooral bezig met werken en leuke dingen doen, zoals veel van haar leeftijdsgenoten. Ze voelde zich goed, maar merkte wel dat ze bloedingen had tussen haar menstruaties door. "Dat was vervelend, maar niet shockerend. Tot een vriendin dezelfde klachten had en ermee naar de huisarts ging." Samantha ging vervolgens ook naar de huisarts. "Toen werd er een uitstrijkje gemaakt en daaruit bleek dat ik baarmoederhalskanker had."

Baarmoederhalskanker

Per jaar krijgen zo'n 800 vrouwen baarmoederhalskanker in Nederland. Gemiddeld overlijden 200 van hen aan de gevolgen. Linda Summer van het KWF vertelt aan NOS dat slechts ongeveer de helft van de vrouwen die wordt opgeroepen voor het onderzoek ook daadwerkelijk meedoet. "Ik hoop dat het door de zelftest wordt verhoogd. Wij roepen op om mee te doen, het kan je leven redden."

Meisjes kunnen sinds 2009 gevaccineerd worden tegen het HPV-virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. "Maar dat is geen reden om geen gehoor te geven aan het onderzoek. Vaccinatie beschermt voor 75 procent."

Goed idee

Die diagnose kwam als een klap in haar gezicht. "Ik was jong en fit. Je verwacht niet dat je op je 26e kanker kan krijgen, maar dat gebeurde dus wel." Het opsturen van zelftesten vindt ze dan ook een goed idee. Op die manier laten hopelijk meer mensen met een baarmoeder zich onderzoeken en kan er sneller actie ondernomen worden mocht er iets mis zijn. "Ook fijn voor mensen die het spannend vinden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Jonger controleren?

Het bevolkingsonderzoek op baarmoederhalskanker wordt gehouden onder mensen met een baarmoeder vanaf 30 jaar, omdat het risico op de ziekte vanaf die leeftijd toeneemt. Maar Samantha was 26 toen ze de diagnose kreeg: moeten mensen dan niet al vanaf jongere leeftijd gecontroleerd worden? Dat is een lastige kwestie, geeft Samantha aan. "Daar gaan we uiteindelijk wel heen. Maar je wil ook niet onnodig in spanning leven."

Voor nu drukt ze jongeren op het hart om in de gaten te houden of je klachten krijgt, zoals opvallend bloedverlies of afscheiding. "En als je klachten hebt, ga vooral naar de huisarts."

Stichting Olijf

Samantha is vrijwilliger bij stichting Olijf, een netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker. Op hun website vind je meer informatie, ervaringsverhalen en mogelijkheden om in contact te komen met lotgenoten.

Ster advertentie
Ster advertentie