OMG

Niels kreeg op 20-jarige leeftijd longkanker: "Veel mensen vragen of ik heb gerookt"

foto: Instagram: Nielsh1910
  1. Newschevron right
  2. Niels kreeg op 20-jarige leeftijd longkanker: "Veel mensen vragen of ik heb gerookt"

Als je denkt aan longkanker, denk je misschien dat het een ziekte is die alleen oude rokers overkomt, maar niets is minder waar. De 22-jarige Niels ontdekte twee jaar geleden dat hij longkanker had. Hij merkt dat er nog veel misverstanden over deze vorm van kanker bestaan. Daarom heeft hij The White Ribbon Project NL opgericht. Wat dit project precies inhoudt, vertelt hij in 7/11.

Iedereen met longen

"Heel veel mensen vragen aan mij of ik heb gerookt", vertelt Niels. "Ik heb nooit gerookt, maar ik heb toch longkanker." Hij vertelt dat eigenlijk iedereen met longen longkanker kan krijgen. "En ook al heb je wel gerookt, niemand verdient het om kanker te krijgen. Het is gewoon een hele nare ziekte."

Ook is het niet zo dat longkanker alleen de wat oudere mensen kan overkomen. "Ik was nog maar twintig. In elke leeftijdscategorie zijn wel longkankerpatiënten."

Wit Lintje

Niels is momenteel druk bezig met The White Ribbon Project NL. "Het witte lintje staat symbool voor bekendheid en bewustzijn van longkanker." Naast het uit de wereld helpen van misverstanden over longkanker, pleit het witte lintje ook voor meer onderzoek naar het voorkomen en genezen van de ziekte.

Het project is niet het enige waar Niels mee bezig is, hij studeert ook deeltijd technische bedrijfskunde. "Door de medicatie die ik slik om de kanker te remmen voor bepaalde tijd, heb ik niet zo heel veel energie meer over, maar gelukkig kan ik nog wel studeren en dit project opzetten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie