FunX

Valentijnsdag: 'commerciële onzin', maar waarom vieren we het tóch?

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Valentijnsdag: 'commerciële onzin', maar waarom vieren we het tóch?

Het is weer 14 februari en dus Valentijnsdag! Voor sommigen de meest romantische dag van het jaar, voor velen een dag die ze het liefst skippen. Maar ook als je er geen zin in hebt, lijk je er meestal niet onderuit te komen. Hoe komt dat?

Maatschappelijke verwachtingen

Dat een grote groep Nederlanders Valentijnsdag maar niks vindt, blijkt uit een onderzoek uit 2021 van Motivaction. Zo vindt 67 procent Valentijnsdag maar 'commerciële onzin'. Maar als je vanavond langs restaurants loopt, zitten ze waarschijnlijk allemaal vol met tortelduifjes. Een groot deel van die 67 procent viert het namelijk alsnog.

Dat mensen het alsnog vieren, heeft volgens Motivaction-onderzoeker Lisa Baart voornamelijk te maken met de maatschappelijke verwachtingen. Mensen krijgen namelijk vaak het gevoel om mee te moeten doen, omdat je het overal om je heen ziet: in winkels, bij andere mensen en op social media. "Onze Feestdagenmonitor laat zien dat ondanks dat mensen het onzin vinden, een aanzienlijk deel wel teleurgesteld is in zijn of haar partner als hij of zij geen aandacht besteedt aan Valentijnsdag. Er ontstaat een gevoel van verplichting, net als bij Moederdag en Vaderdag", legt Baart uit.

Vooral populair bij millennials

Baart vertelt dat Valentijnsdag vooral populair is bij millennials. "Dat komt mogelijk omdat deze groep is opgegroeid met Valentijnsdag. Deze generatie leerde het feest kennen via bijvoorbeeld Amerikaanse films en series. Daardoor is het voor hen vanzelfsprekender geworden om Valentijnsdag te vieren."

Tips om valentijn te skippen

Heb je écht geen zin om Valentijnsdag te vieren met je lover en ben je op zoek naar het ultieme excuus om eronderuit te komen? Dan is het je geluksdag! FunX-reporter Shaquille ging namelijk in Almere de straat op om te checken hoe mensen dit aan zouden pakken.

"Ik ben ziek die dag. Ik ga ook niet naar school of naar werk en laat niks van me horen", zegt iemand heel gedecideerd. Een andere voorbijganger gaat nog een stapje verder: "Ik zou zeggen dat mijn moeder in het ziekenhuis ligt." Iemand anders vindt dat je eerlijk moet zijn: "Zeg gewoon dat je er geen zin in hebt."

Check voor meer tips de hele video hieronder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie