FunX

14 jaar en een mes op zak: "Mijn vriend werd voor de school neergestoken"

foto: ANP - Afbeelding ter illustratie
  1. Newschevron right
  2. 14 jaar en een mes op zak: "Mijn vriend werd voor de school neergestoken"

Jongeren van een jaar of veertien à vijftien die met eens mes rondlopen: steeds vaker lees je in het nieuws over steekpartijen met jonge daders. De politie maakt zich grote zorgen over de toename van dat soort steekincidenten. De 14-jarige TopiX-luisteraar Ayman snapt wel waarom. Hij maakte het van dichtbij mee toen een vriend van hem vorig jaar op school werd neergestoken.

Neergestoken op school

Aan Natasja vertelt Ayman wat er een paar maanden geleden bij hem op school in Rotterdam is gebeurd: "Een vriend van mij liep naar buiten en is vervolgens voor de school neergestoken." Hij vertelt dat er drie jongens op zijn vriend afkwamen, die vervolgens met een mes op hem instaken. "Ik heb het gelukkig niet zien gebeuren."

Bang

Het incident heeft veel invloed gehad op de leerlingen van de school. "Je gaat naar huis met een heel raar gevoel." Maar ook nu, een paar maanden later, merkt Ayman nog steeds de gevolgen: "Ik ben wel een stukje voorzichtiger geworden, bijvoorbeeld met wie ik te lang aankijk of wie er te lang naar mij kijkt. Ik word daar wel bang van af en toe."

Door dat angstige gevoel gaan steeds meer jongeren een wapen bij zich dragen. Een soort vicieuze cirkel dus. De FunX-luisteraar ziet dat ook in zijn buurt. "Ik zie veel jongeren met messen lopen. Zelf heb ik die neiging niet."

Drill

De toename van steekincidenten wordt vaak gelinkt aan de opkomst van drillrap, een vorm van trap waarbij agressiviteit, wapens en bedreigingen centraal staan. De sound waaide een tijdje geleden over vanuit het zuiden van Chicago naar Engeland en vervolgens naar Nederland. Ook Ayman ziet een connectie met die muziek: "Jongens van zestien, zeventien jaar rappen over messen. Die jongens hebben jonge volgers en die kijken naar hen op."

Ster advertentie
Ster advertentie