FunX

Karima helpt vrouwen met ondergewicht aankomen: “Het is geen luxeprobleem"

foto: Karima el Bakkali
  1. Newschevron right
  2. Karima helpt vrouwen met ondergewicht aankomen: “Het is geen luxeprobleem"

Sommige mensen hebben moeite met afvallen, maar er zijn ook genoeg mensen die moeite hebben met aankomen! Zo ook de 22-jarige Karima el Bakkali. Zij kreeg altijd te horen dat ze te dun was en wilde graag gezond aankomen. Met haar platform Get Fat With Me helpt ze nu vrouwen met ondergewicht. Ook wil ze duidelijk maken dat het hebben van ondergewicht een serieus gezondheidsprobleem is waar niet lacherig over gedaan moet worden. Karima vertelde er meer over in Start met Fernando.

Karima was het zat om telkens te moeten horen dat zij te dun was. Ze snapt dat het vaak goed bedoeld kan zijn, maar vindt het erg kwetsend. "Het is meestal een onbewuste opmerking is, omdat mensen het vaak zien als een compliment. In mijn oren klinkt het net zo hard als dat je tegen iemand zegt dat diegene te dik is."

Grote community

Uiteindelijk bouwde Karima haar platform Get Fat With Me op om vrouwen met ondergewicht te voorzien van allerlei tips en adviezen om aan te komen. De Facebookgroep bestaat inmiddels uit 9,3 duizend leden die hun ervaringen met elkaar kunnen delen. In de community worden veel leuke en positieve ervaringen gedeeld, maar ook minder leuke. "Iemand uit de community werd ooit in de snackbar aangesproken van: 'Heb je maar één frikandel besteld? Je kan er wel twee hebben!' De opmerkingen zijn vaak heel random en soms ook goed bedoeld, maar het is natuurlijk superbeledigend."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Niet-emotie-eten'

Volgens Karima is bij mensen met overgewicht te zien dat zij veel eten uit emotie of troost als zij bijvoorbeeld met bepaalde problemen kampen. Ze legt uit dat het bij mensen met ondergewicht precies het tegenovergestelde is. "Vaak hebben mensen met overgewicht te maken met emotie-eten als zij bijvoorbeeld stress hebben. Bij ons is het juist 'emotie-niet-eten'. Als ik stress heb, heb ik helemaal geen zin om te eten. Je moet het echt aanleren om vaker op een dag te eten, omdat je eetlust simpelweg ook lager is. Er zijn ook andere factoren die daarbij een rol spelen, maar dat verschilt echt per persoon."

Opwekken van eetlust

Wat voor Karima heel erg hielp om gezond aan te komen, was het opwekken van eetlust. Dat klinkt misschien makkelijker dan dat het is, want hoe doe je dat eigenlijk? Karima: "Dat deed ik door een aantal keer per dag een wekker te zetten om mezelf echt te herinneren van: nu moet je eten. Op het begin ging dat wel echt moeizaam, want mijn lichaam zei: 'Ik wil niet eten.' Uiteindelijk gaat het van niet willen eten naar trek en honger. Je lichaam gaat er op een gegeven moment zelf naar vragen. Iets wat mij heel goed helpt is om vaker op een dag kleine porties proberen te eten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Het is geen luxeprobleem'

Karima hoopt met haar community en platform vooral duidelijk te maken dat het hebben van ondergewicht een serieus probleem is. Vaak worden er lacherige opmerkingen over gemaakt, maar tussen een grap en een kwetsende opmerking, zit volgens haar vaak een dunne lijn.

"Het moet niet gezien worden als luxeprobleem als iemand zegt dat hij of zij wil aankomen. Mensen denken vaak van: je hebt niks te klagen, je hebt een modellenlichaam. Er moet erkend en herkend worden dat het echt gaat om gezondheidsproblemen. Ik hoop dat er op die manier minder beledigd zal worden, want het is geen compliment om tegen iemand te zeggen van: 'Meid, eet eens wat meer.'

Ster advertentie
Ster advertentie