FunX

Nochtli over petitie openen sportsector: "Sport was het enige lichtpuntje"

foto: Instagram @nochtlii
  1. Newschevron right
  2. Nochtli over petitie openen sportsector: "Sport was het enige lichtpuntje"

Iedereen die het liefst regelmatig beweegt of dat in ieder geval wil proberen, heeft daar momenteel een pittige uitdaging aan. In je eentje thuis sporten is namelijk toch écht anders dan in de sportschool of met teamgenoten, maar zolang alles vanwege de lockdown gesloten is, is dat de enige optie. Om dat zo snel mogelijk te veranderen, is er vanmiddag een petitie ingeleverd om van sport een essentiële dienst te maken. Fanatiek sporter en fitnessinfluencer Nochtli vertelde in Start met Fernando waarom dat zo belangrijk is.

Nochtli over petitie om de sportbranche te openen: ‘’Zelfs ik heb veel moeite om fit te blijven’’

Heropenen

Nochtli maakt zich samen met onder anderen Arie Boomsma hard voor de petitie en het heropenen van sportaanbieders. Hieronder vallen sportscholen, maar ook zwembaden, yogascholen en bijvoorbeeld groepssportverenigingen. Sporten is namelijk iets waar volgens haar veel mensen iets aan hebben tijdens de coronacrisis, zowel op fysiek als mentaal gebied. "Zonder voel je je minder energiek en gewoon ongelukkig."

'Nergens zin in'

Zelf is Nochtli fulltime bezig met sporten en deelt dat onder andere op haar Instagram. Ook zij heeft het nu zwaar. "Ik zeg heel eerlijk: het is gewoon klote. Mijn vriend en ik doen alles met fitness en ook al loopt social media gewoon door, ook wij zijn de hele dag moe en hebben nergens zin in", vertelt ze Fernando. "Sport was het enige dat je mentaal overeind hield en je fit hield en ook dat is verdwenen, terwijl we ons nu zouden moeten focussen op gezondheid. Dus dat snap ik niet."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lichtpuntje

Hoewel er allerlei alternatieven te verzinnen zijn voor een bezoekje aan de gym, is het in de praktijk moeilijk om met de huidige coronaregels in beweging te blijven. Zo vertelt Arie Boomsma in de campagnevideo van de petitie dat 52 procent van de volwassenen en 62 procent van de jongeren minder is gaan sporten of zelfs helemaal is gestopt door de lockdown.

"Soms weet ik ook niet meer hoe ik het positief moet houden", aldus Nochtli, die hoopt dat de petitie effect heeft op het kabinet. "Het is zo moeilijk, want je hele leven staat on hold. Het enige lichtpuntje van een beetje kunnen bewegen is ook verdwenen, dus ik hoop echt dat ze luisteren."

Overhandigd

De petitie 'Sport en bewegen is een essentiële dienstverlening', opgezet door NL Actief, is vanmiddag in Den Haag overhandigd aan Minister voor Langdurige Sport Conny Helder. Er wordt onder meer opgeroepen om de sportsector aan te merken als essentiële dienstverlening, "zodat de deuren van sportaanbieders opengaan en ook blijven". Meer dan 350.000 mensen hebben hier hun handtekening onder gezet.

Wanneer het kabinet hierover gaat beslissen, is niet bekend. "We hopen dat ze denken: we moeten toch iets aan onze gezondheid doen en dit doorvoeren", aldus Nochtli

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie