Dieuwertje vertelt hoe het écht is om te werken in de muziekindustrie
- News
- Dieuwertje vertelt hoe het écht is om te werken in de muziekindustrie
Werken in de muziekindustrie is voor veel jonge mensen een droom. Begrijpelijk, want het is een interessante wereld, maar het heeft ook een keerzijde. Dieuwertje Heuvelings weet er alles van. Ze was jaren samensteller van playlists bij Spotify - ze was onder andere verantwoordelijk voor de populaire Woordenschat-lijst - en werkte een tijdje bij een groot muzieklabel in New York. In haar nieuwe boek Auxiety geeft ze een kijkje achter de schermen in de Nederlandse hiphopscene. Ze vertelt er meer over in de TopiX-podcast:
Ik wilde een beeld schetsen dat iets meer naar de realiteit leunt dan al die glamour en pracht en praal die je soms in films en op Instagram ziet.
WERKEN VOOR SPOTIFY
Dieuwertje vertelt dat het werk als playlistsamensteller anders in zijn werk gaat dan dat de meeste mensen denken. Zo vulde ze alle 103 playlists echt niet allemaal met muziek naar haar eigen smaak. "Je werkt met heel veel data en kijkt heel erg naar wat mensen willen." Zo stond er in de meeste playlists muziek waar ze zelf niet naar luisterde. "Je moet je kunnen verplaatsen in anderen."
De reden waarom Dieuwertje in de muziekindustrie is gaan werken, is haar liefde voor muziek en de artiesten. "Ik vond dat ik iets terug moest doen. Mijn hele doel was zorgen dat artiesten konden overleven." Toch kreeg ze in haar rol als samensteller op een gegeven moment regelmatig te maken met vervelende reacties of persoonlijke aanvallen. "Het was soms moeilijk om mee om te gaan, maar het heeft me wel sterker gemaakt" Toen het haar allemaal te veel werd, is ze begonnen met het schrijven van haar boek.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
mooie en minder mooie dingen
Auxiety is een fictief verhaal, maar deels gebaseerd op ervaringen die Dieuwertje in de loop der jaren zelf heeft meegemaakt. "Het gaat over de explosie van hiphop in de streamingwereld en alle mooie dingen en problemen die dat met zich meebrengt." Die mooie en minder mooie dingen worden verteld aan de hand van drie personages: een rapper, een playlist editor en een A&R-manager.
Dieuwertjes boek is grappig en makkelijk om te lezen, maar er worden naast de ins and outs van de hiphopindustrie ook serieuze thema's belicht. "Er worden bepaalde situaties geschetst waarvan mensen die niet in de muziekindustrie werken, best wel schrikken. Er zitten passages in waarvan mijn uitgever zei: is dat wel geloofwaardig? Maar het is echt gebeurd." Daarmee doelt ze op situaties met racisme, seksisme of disrespect naar mensen. "Dat wilde ik heel graag beschrijven. Ik hoop dat ik veel jonge mensen kan bereiken met het boek."
Bijbehorende muziek
Een leuk detail is dat Dieuwertjes boek echt tot leven komt door middel van muziek. De tracks van personage rapper Strijder zijn namelijk echt te beluisteren op Spotify. Ze schreef zelf de tekst, haar vriend produceerde en rapper Braz gaf de rapper een stem. Daarnaast is er ook een playlist met tracks die in het boek voorbijkomen. Daar staat niet alleen hiphop in, maar ook Marokkaanse, Turkse en Kaapverdische muziek.
Wil je graag meer inspirerende verhalen horen uit de TopiX-podcast? Dat kan via FunX.nl/podcasts.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Lees ook
FunX
Wesley leert je je dromen waarmaken door te 'tinkeren': "Het ligt aan je drive"FunX
Expose-Instagramaccounts wakkeren het gesprek over seksueel misbruik aanFunX
Woordkunstenaar Manu: "De invloed van rappers op onze taal wordt vaak onderschat"FunX
15 jaar Fernando: win tickets voor de viering in de Melkweg