FunX

Wesley leert je je dromen waarmaken door te 'tinkeren': "Het ligt aan je drive"

foto: Instagram: wdossantos
  1. Newschevron right
  2. Wesley leert je je dromen waarmaken door te 'tinkeren': "Het ligt aan je drive"

Als iemand je alles kan leren over succesvol ondernemen, is het wel Wesley dos Santos. De 29-jarige Rotterdammer won in 2018 een FunX Media Business Award en heeft sindsdien niet stilgezeten. Hij heeft een eigen sneakermerk en en botenverhuurbedrijf, geeft workshops, hield een TedTalk en heeft nu ook een boek uitgebracht: Ondernemen als een Baas. Daarin legt hij uit hoe je door middel van technieken als tinkeren, hosselen en circulair denken je eigen dromen kunt waarmaken. In de TopiX-podcast geeft hij alvast een voorproefje.

Quote

Ik hou er niet zo van om dingen vooraf te zeggen. Ik wil het graag vertellen, maar ga het eerst laten zien.

Rolmodellen aan het woord

Wesleys boek is niet alleen voor ondernemers. "Je kant het ook gebruiken als je bijvoorbeeld naar een nieuwe functie wilt toewerken of privédoelen wilt bereiken." Naast handige tips en technieken komen er ook rolmodellen van Wesley aan het woord. Dat zijn bijvoorbeeld de baas van Picnic en Jumbo, maar ook artiesten als Jandino, Winne en Emms. "Van alle rolmodellen pak ik een stukje wat me aantrekt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tinkeren

Een van de technieken waar Wesley bij zweert, is tinkeren. "Dat betekent experimenteren door gebruik te maken van je verbeeldingskracht." Door dingen voor je te zien en het gewoon maar gaan te proberen, kan je veel bereiken. Het hoeft volgens Wesley dan niet eens te gaan om een heel uitgedacht plan. Dat kan spannend zijn, zeker omdat sommige mensen hun dromen of ideeën niet zo snel serieus nemen, zo vertelt hij in de podcast. "Sinds kleins af aan ben ik al met heel veel dingen aan het experimenteren, dus dat geeft vertrouwen in mijn verbeeldingskracht."

"Het woord 'kracht' zit niet voor niets in 'verbeeldingskracht'."

Drive

Een idee hebben is één ding, maar de kracht en motivatie vinden om er ook daadwerkelijk iets mee te doen, is een tweede. Hoe komt Wesley aan die drive? "Dat komt voornamelijk vanuit m'n ouders", vertelt hij. "Ik besef wat zij allemaal hebben opgeofferd voor mij. Ze zijn geëmigreerd vanuit Kaapverdië om hier hard te gaan werken zodat hun kinderen later alles kunnen doen. Dus ik grijp nu alle kansen aan die ik tegenkom."

Iets teruggeven

Iets terug willen doen voor zijn ouders heeft alles te maken met een andere methode van Wesley: circulair denken. "Verder groeien door iets terug te geven", bedoelt de ondernemer daarmee. Zelf doet hij dat ook op zakelijk vlak op verschillende manieren. Zo geeft hij workshops op scholen waarin hij jongeren uitlegt hoe je een eigen merk opstart, maar hij ontwikkelde ook 's werelds eerste plezierboot die tegelijkertijd plastic uit het water vist, om zo een steentje bij te dragen aan het milieu. Daarnaast wil Wesley wat teruggeven aan Kaapverdië. "We willen voor elk verkocht paar schoenen geld doneren aan scholen daar."

Boek

Na Wesleys TedTalk kwamen er meerdere mensen naar hem toe met de suggestie om zijn kennis in een boek te stoppen. "Ik dacht in eerste instantie: nee joh, ik ga toch geen boek schrijven. Maar als je het op een gegeven moment vier à vijf keer hoort, dan is daar toch iets." Toen hij het boek van Memphis Depay had gelezen, deed hij wat onderzoek naar die uitgeverij, wiens missie en visie goed bleken aan te sluiten bij die van hem. Hij maakte een conceptversie, nam contact op met de uitgever en een paar gesprekken later had Wesley een boekdeal.

"De stap van idee in je hoofd naar realiteit is wat ik echt leuk vind, waar ik verslaafd aan ben."

Just do it

Raak jij geïnspireerd van Wesleys verhaal of heb je altijd al plannen gehad om een eigen bedrijfje te starten? Ga er gewoon voor en wees vooral niet bang voor het onbekende, zo tipt Wesley. "Je hoeft niet vooraf al alles uitgedacht te hebben. Ik zeg altijd: je kan pas iets verbeteren als het er is. Je moet er wel enigzins over nadenken, maar je kunt het beste zo snel mogelijk beginnen."

"Je hebt echt geen bepaalde opleiding nodig om iets te worden of iets te kunnen. Het ligt aan jezelf en aan je drive."

Wil je graag meer inspirerende verhalen horen uit de TopiX-podcast? Dat kan viaFunX.nl/podcasts!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie