Video

De schulden van Jarwick werden met 50% verhoogd door de overheid - #OpJeMonnie Afl. 3

  1. Newschevron right
  2. De schulden van Jarwick werden met 50% verhoogd door de overheid - #OpJeMonnie Afl. 3

De schuldenproblematiek in Nederland is real: een op de vijf jongeren heeft problematische schulden. Hoe is het om daarmee te leven? En hoe kom je weer uit de problemen? FunX-reporter Jeansen weet er alles van. Hij zat zelf diep in de shit toen zijn schulden door verhogingen steeds hoger opliepen. In de nieuwe vierdelige FunX-serie #OpJeMonnie gaat hij langs bij verschillende FunX-luisteraars met schulden. Samen met een co-host helpt Jeansen die jongeren een stapje in de goede richting te zetten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Schuld van €30.000 werd €48.000

In de derde aflevering gaat Jeansen langs bij de 30-jarige Jarwick in Den Haag. Hij probeert al jaren uit de schulden te komen. Zijn grootste schuld ontstond toen hij geluidsapparatuur had besteld voor een feestje. "Het was allemaal op mijn naam en die zijn toen verduisterd", vertelt Jarwick. Zijn schuld was in eerste instantie 30.000 euro, maar steeg extreem nadat het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) erbij betrokken raakte. De schuld steeg volgens hem tot 45.000 euro en na nieuwe berekeningen tikte hij op een gegeven moment zelfs de 48.000 euro aan.

"Opgeven kan niet"

Jarwick zocht hij hulp, maar dat traject voelde volgens hem eindeloos. "Het is frustrerend dat alles zo lang moet duren en dat je jezelf niet kan ontwikkelen als persoon of je dromen kunt najagen. Je wordt zo chaotisch. Ik heb dagen gehad dat ik het op wilde geven." Bij de Hagenaar liepen de schulden op een gegeven moment zo hoog op, dat hij hoopte dat hij gek zou worden. "Ik dacht stop me maar in een tehuis, want dan heb ik geen stress meer. Maar dat kan niet, want ik heb een kleine. Ik moet blijven doorgaan. Ik kan niet opgeven."

Kledinglijn

De grootste droom van Jarwick is het hebben van een eigen kledinglijn, omdat hij eigen baas wil zijn. Daarnaast wil hij visueel werk creëren, want hij tekent, schildert en doet grafisch werk. Jeansen kan zijn schulden niet wegtoveren, maar schakelde samen met Ouassima de hulp in van creatief ondernemer Wesley Dos Santos. Wesley heeft als CEO van Diversité Footwear en oprichter van iKapitein veel ervaring met ondernemen en ook met mode. Nadat Jeansen en Ouassima Wesley hadden geholpen met verhuizen, besloot hij Jarwick te gaan helpen bij het leggen van contacten met het buitenland voor zijn eigen kledinglijn. "Ik heb het heftige verhaal van Jarwick gehoord. Ik heb een eigen schoenenmerk, dus ik weet hoe moeilijk het kan zijn om contacten te leggen met het buitenland. Ik denk daarom zeker dat ik hem kan helpen."

Ster advertentie
Ster advertentie