FunX

Bart van Houten over hoe hij uit een schuld van 150.000 gulden kwam

  1. Newschevron right
  2. Bart van Houten over hoe hij uit een schuld van 150.000 gulden kwam

Kilo's harddrugs verkopen, 150.000 gulden aan schulden hebben en uiteindelijk succesvol mede-oprichter van het platenlabel Van Klasse worden. Het verhaal van Bart van Houten is bizar en inspirerend tegelijk. Hij zal morgen - op 6 februari - on stage spreken tijdens een Debt Talk dat door FunX georganiseerd wordt in het Paard in Den Haag. Ook in Start met Fernando deelde hij vanochtend zijn verhaal en vertelde hij hoe hij zijn leven weer op de rit kreeg.

Uit huis gekickt

Het begon allemaal toen hij op zijn zestiende verjaardag uit huis gekickt werd door zijn ouders. Iets wat hij vooral aan zichzelf te danken had. Het was een heftige periode waardoor Bart voornamelijk in het openbaar vervoer sliep, zoals in de bus of metro. Door het zwartrijden kreeg hij continu boetes en begon hij zijn eerste schulden op te bouwen. Op een gegeven moment werd Bart opgevangen door de verkeerde jongens en belandde hij langzamerhand in de criminaliteit. “Voordat je het weet zit je in de handel en zak je daar steeds verder in weg.”

"Het was ongelooflijk erg om op de blaren te zitten, maar de enige die je de schuld kan geven is jezelf.”

Van jointjes draaien naar harddrugs verkopen

Wat in eerste instantie begon met jointjes draaien voor een coffeeshop veranderde al snel in het verkopen van kilo’s harddrugs. “Daar hield ik tussen de 50.000 en de 70.000 gulden aan over per maand.” Op een gegeven moment opende Bart zijn eerste sportwinkel, waarna hij er nog twee zou openen. Maar als ondernemer had hij zijn zaakjes helaas niet altijd even goed op orde. “Ik had mijn hersenen niet helemaal bij elkaar, vooral niet administratief gezien. Ik betaalde mijn leveranciers wel, maar niet de belasting.” Bart legt uit dat hij alles uitgaf wat er in zijn kassa zat en niet nadacht over belastingaanslagen.

Op een gegeven moment kwamen de blauwe enveloppen over de vloer en schrok ik mezelf helemaal lam. Er kwamen er steeds meer en toen had ik opeens 150.000 gulden aan schulden.”

funxvideo_5e3ac17fdd120

Dieper en dieper

Bart probeerde het in eerste instantie allemaal te betalen, maar de boetes liepen zo hoog op dat hij zijn huur uiteindelijk niet kon betalen en zijn gas en licht ook nog eens afgesloten werd. “Je wordt een kluizenaar en je durft er niet mee naar buiten te komen dat je zo diep in de schulden zit.” Hierdoor kwam Bart alleen maar dieper in de criminaliteit terecht, totdat hij besloot twee vuilniszakken vol met post op het bureau van zijn advocaat neer te gooien. “Vanaf dat moment is het eigenlijk beetje bij beetje de goede kant op gegaan.”

80 procent kwijtgescholden

Zijn advocaat ging aan de slag en kreeg het voor elkaar om ruim tachtig procent van Barts schulden kwijt te laten schelden, damn. "Het was 35 jaar geleden een hele andere tijd. Nu is het een stuk moeilijker en zijn er allemaal regeltjes voor. […] De andere twintig procent heb ik overigens allemaal netjes afbetaald over de jaren heen. […] Het was ongelooflijk erg om op de blaren te moeten zitten, maar de enige die je de schuld kan geven is jezelf.”

funxvideo_5e3ac3430fba1

ZOek Hulp

Ook bij Van Klasse probeert Bart zijn artiesten sturing te geven. Veel jonge talenten die door het label van straat gehaald worden, komen namelijk vaak binnen met schulden. “We zetten daar vrijwillig een project voor op waarbij ze leren omgaan met geld. Ook als je straks miljonair bent, moet je wel met geld kunnen omgaan." De meest wijze les en tip die Bart aan anderen kan meegeven, is dat je vooral naar jezelf moet kijken en je schaamte aan de kant moet zetten.

"Ga hulp zoeken. Ik weet dat het moeilijk is en dat je over je eigen trots heen moet stappen, maar ga alsjeblieft hulp zoeken. Er zijn zulke goede vangnetten om je schulden aan te pakken. Ik denk dat dat het allerbelangrijkste is. Je hebt uiteindelijk bewezen dat je het zelf niet kan, anders was je niet in de schulden terechtgekomen. Dat is niet erg, want je kan niet altijd alles goed doen."

Ster advertentie
Ster advertentie