FunX

Jonge Rotterdammers on the Grind: Gabriëla Maipjo

  1. Newschevron right
  2. Jonge Rotterdammers on the Grind: Gabriëla Maipjo

Van verlegen meisje, naar een groot kunstenares: Gabriëla Maipjo (20) timmert hard aan de weg. Tekenen is namelijk haar grote liefde. De jonge Rotterdamse doet mee aan kunstwedstrijden waarbij ze haar eigen tekeningen laat zien. Daarnaast volgt ze de opleiding Art & Design, om nog dichter bij haar doel te komen: designs maken voor games en nieuwe karakters bedenken.

Creatieve mams

Het creatieve heeft Gabriëla van haar moeder, die ook tekent en haar eigen kleding ontwerpt. "Ik wil echt als mijn moeder zijn, gewoon een inspiratiebron voor iedereen." Als klein meisje ontdekte Gabriëla dat ze kunstzinnig was. Haar moeder en leraren zijn er ook altijd enthousiast over geweest. Op de middelbare school wist de jonge designer zeker dat ze de kunstwereld in wilde. “Ik kreeg op de middelbare school kunstlessen. Tijdens deze lessen heb ik echt ontdekt dat ik het leuk vind en ermee door wil gaan. Ik slaagde voor dat vak en dat was meteen een soort boost om verder te gaan. Zo ben ik terechtgekomen op het Grafisch Lyceum, waar ik nu Art & Design studeer.”

Anderen helpen

Gabriëla wil in haar leven niets liever dan anderen inspireren om groots te zijn. Zo heeft ze met haar talenten al vrienden op weg geholpen. “Ze vragen gewoon of ik iets voor ze wil ontwerpen en willen me daarvoor ook betalen. Dan heb ik zoiets van: ‘Ja, waarom niet?’. Laatst heb ik bijvoorbeeld een tattoo ontworpen voor een vriendin. Ze heeft het ook echt laten zetten en ik kan dat enorm waarderen. Je vraagt mij om iets te ontwerpen wat permanent op je lichaam blijft. Het maakt niet uit hoe klein het is, ik waardeer het altijd.” Doordat de kunstenares bereid is om haar vrienden te helpen, krijgt ze alle steun van hen. Daarnaast geloven ze natuurlijk ook in haar skills.

Tegenslagen

In het verleden heeft de jonge Gabriëla vaak meegedaan aan wedstrijden om haar eigen kunst te laten zien, maar dat liep niet altijd zoals ze dat wilde. “Ik dacht ooit dat ik niet goed genoeg was door woorden van anderen. Uiteindelijk gaat het erom wat je zelf mooi vindt. Elke kunstvorm is weer anders en als een persoon dat niet mooi vindt, is dat zijn mening. Het moet je zeker niet weerhouden om je ding te doen.” Ondanks dat Gabriëla zich wel eens down heeft gevoeld door meningen van andere mensen, kan ze er toch mee dealen.

“Je moet gewoon proberen van elke situatie het beste te maken, want er zijn mensen die het erger hebben dan jij.”

Cartoons en anime

Voordat Gabriëla begon aan de opleiding Art & Design, was ze bezig met mediavormgeving. Hierbij leer je letterlijk alles wat te maken heeft met kunst. Het maakt niet uit of het tekenen met de hand is of juist op een computer. Tijdens de opleiding ontdekte Gabriëla dat ze liever bezig is met haar handen. “Ik teken veel liever. Niet eens alleen op papier, maar ook op een tekentablet. Daarop maak ik altijd animeworks. Soms maak ik ook artwork van mensen en dan vervorm ik het in cartoons.” Cartoons tekenen is de stijl die ze het liefst aanhoudt. Ze heeft geprobeerd om realistisch te tekenen, maar dat is niet altijd even goed gelukt.

Doorgaan, doorgaan, doorgaan

Volgens Gabriëla moeten jongeren no matter what altijd doorgaan. “Mocht het niet lukken en wil je iets anders proberen, dan moet je het gewoon doen.” De harde werker benadrukt nog een keer dat je je vooral niks moet aantrekken van de meningen van anderen.

“Wees niet bang om anders te zijn. Wees niet zo bang voor meningen van anderen. Ik kan als geen ander zeggen hoe het is om anders te zijn, omdat ik zoveel dingen over me heen heb gehad. Die woorden kunnen je alleen maar sterker maken. Doe gewoon iets met je leven en als jij kunst of misschien iets anders echt leuk vindt, moet je het uiten. Het belangrijkste is om altijd zeker van jezelf te zijn.”

Ster advertentie
Ster advertentie