FunX

Roxana is ontslagen nadat de baas haar werkmail checkte, maar mag dat wel?

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Roxana is ontslagen nadat de baas haar werkmail checkte, maar mag dat wel?

Roxana vertelde bij FunX WorX dat ze is ontslagen, nadat haar baas in haar e-mail had gekeken. Daar kwam hij een berichtje tegen waarin stond dat ze haar werk niet zo leuk vond en dat ze twijfelde of ze daar langer door wilde gaan. Vervolgens werd ze op staande voet ontslagen. Maar mag je werkgever wel in je werkmail kijken en is dat een geldige reden om iemand te ontslaan?

Werkgever mag in extreme gevallen kijken

FunX-dj Eva schakelde in WorX arbeidsrecht-advocaat Jan Overes in als expert en vroeg hem of een baas zomaar in je e-mail mag kijken. Jan vertelde dat je baas niet zomaar je werkmail mag lezen: "Je werkmail is voor een groot deel privé. Een werkgever mag daar niet zomaar in neuzen. Soms mag het wel. Bijvoorbeeld als hij een sterke aanwijzing heeft dat een werknemer fraudeert, steelt of bedrijfsgeheimen verkoopt. Of ook - en dat speelt hier misschien - de werknemer zich heel negatief heeft uitgelaten over de werkgever, maar het moet echt een hele sterke aanwijzing zijn. Ze zegt dat ze haar werk niet zo leuk vindt, dus dat ik zeker geen geldige reden voor ontslag op staande voet."

Werkgever kan je controleren

Denk nu niet dat je werkmail het enige is waar je werkgever soms in mag neuzen. Er zijn meerdere manieren waarop een werkgever te werk kan gaan. Denk aan het installeren van bepaalde software die de productiviteit van medewerkers meet, GPS-controle voor bijvoorbeeld salesmedewerkers en het inhuren van een bedrijfsrecherchebureau zijn maar een paar mogelijkheden.

Wat moet Roxana doen?

Roxana zit nu thuis en daarom vroeg Eva aan Jan Overes of de luisteraar nog iets kan doen en wat de precieze stappen zijn: "Ze moet binnen twee maanden nadat het ontslag is gegeven naar de kantonrechter", zegt de advocaat. "Daar moet ze de kantonrechter verzoeken om het ontslag op staande voet te vernietigen. Doet ze dat niet binnen die twee maanden, dan heeft ze geen recht op een WW-uitkering en is ze haar baan kwijt." En hij adviseert Roxana ook om een advocaat in de arm te nemen. Dat gaat de FunX-luisteraar ook zeker doen!

Ster advertentie
Ster advertentie