FunX

Lindsay en Nova pakken straatintimidatie aan: "Het is te normaal geworden"

foto: Unsplash | Ter illustratie
  1. Newschevron right
  2. Lindsay en Nova pakken straatintimidatie aan: "Het is te normaal geworden"

Dat straatintimidatie nog steeds een issue is, bleek onlangs uit onderzoek van het CBS. Daaruit werd namelijk duidelijk dat twee op de drie jonge vrouwen weleens wordt lastig gevallen op straat. Over straatintimidatie worden wel vaker dit soort cijfers gedeeld, maar met alleen berichtgeving over statistieken wordt het probleem niet opgelost. De 17-jarige Lindsay en Nova ondernamen daarom actie met hun eigen projecten. Aan FunX vertelden ze hoe.

Quote

Het is zo normaal voor me geworden dat ik er niet meer over nadenk en er niets meer bij voel. Dat gaat me eigenlijk te ver.

Nova

Trap met teksten

Om iedereen op haar school bewust te maken van waar slachtoffers van straatintimidatie mee te maken krijgen, besloot Lindsay haar eindexamenopdracht voor het vak kunst hieraan te wijden. Ze bekleedde daarvoor een trap in het schoolgebouw met teksten die haar vrouwelijke schoolgenoten daadwerkelijk naar hun hoofd hebben gekregen. Zo staat er onder andere "meisje, mag ik met je meelopen?" en "damn, die billen".

'Psst meisje'

Zelf krijgt Lindsay ook te maken met dat soort opmerkingen, zo vertelde ze in Start met Fernando. "Vooral toen ik uit de lockdown kwam en iedereen weer de straat opging, schrok ik ervan hoe vaak het gebeurde. Vooral achternagelopen worden en dat 'psst psst meisje' is echt heel vervelend." Daar op dat moment iets van zeggen, is vaak lastig. "Het is best wel angstig. Het overvalt je op dat moment een beetje en dan loop je toch maar door."

Lindsay (17) over haar eindexamenproject tegen straatintimidatie

Confronteren

Door de teksten op de trap te plakken, wil Lindsay anderen duidelijk maken dat intimiderende opmerkingen niet oké zijn. "Zodat zoveel mogelijk mensen ermee in aanraking komen en iedereen het ziet." Dat heeft er al toe geleid dat verschillende leerlingen hun eigen ervaringen met straatintimidatie met haar hebben gedeeld.

Uiteindelijk hoopt Lindsay dat het taboe rondom het onderwerp zo een beetje doorbroken wordt. "Ik denk namelijk niet dat alle mannen zich er bewust van zijn dat het geen normaal gedrag is." Een 9,6 voor haar opdracht heeft ze in ieder geval al in the pocket. "En het gesprek op school is gestart, dus ik heb m'n doel bereikt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onveilig

Ook Nova weet uit eigen ervaring hoe het is om geïntimideerd te worden op straat. "Ik heb heel veel dingen meegemaakt", vertelde ze Cartiez in Jouw Stad. "Bijvoorbeeld dat ik in de stad liep en nagefloten werd, maar ook dat ik bij de bus zat te wachten en mensen riepen: 'Hey, voor hoeveel tientjes ga je met mij mee?'"

Dat soort opmerkingen kunnen zorgen voor een onveilig gevoel, iets waar Nova net als veel andere meisjes en vrouwen helaas inmiddels aan is gewend. "Op een gegeven moment werd ik niet eens meer bang. Maar het feit dat ik er niks meer bij voelde, ging bij mij eigenlijk te ver. Dat het zo normaal voor me is geworden dat ik er niet meer over nadenk."

Nova (17) over haar campagne 'Voel jij je veilig?'

Ervaringsverhalen

Het hele straatintimidatieprobleem op korte termijn oplossen wordt volgens Nova lastig, maar er zijn volgens haar wel wat dingen die gemeenten kunnen doen. Bijvoorbeeld minder focussen op de cijfers die nu vooral worden gedeeld en meer op de persoonlijke verhalen van mensen. "Zodat er besef wordt gecreëerd over wat het doet met mensen."

Nova besloot daarom zelf actie te ondernemen. "Ik ben gaan inzien dat ik er iets mee moet doen en mensen bewust moet maken." Dat doet ze met haar campagne Voel jij je veilig?, waarmee ze een platform biedt voor persoonlijke ervaringen over straatintimidatie. "Er zitten heftige verhalen bij die ik niet had zien aankomen, waardoor ik dacht: dit moeten mensen horen, want het is niet normaal."

Ook daders

Nova sprak voor haar nieuwe campagnevideo niet alleen met slachtoffers, maar ook met een dader van straatintimidatie. "Daaruit kwam naar voren dat hij het eigenlijk deed als hij een slok op had en dat hij is gaan inzien dat dat geen excuus is. Hij had zelf niet door wat hij deed, maar is door onder andere mijn actie gaan inzien dat het valt over straatintimidatie. Nu wil hij dat andere daders dat ook gaan beseffen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wet tegen straatintimidatie?

Erik van Stichting Stop Straatintimidatie legde vorig jaar aan FunX uit waarom het zo lastig is om straatintimidatie strafbaar te maken. "Als jij een beperking wil opleggen aan de vrijheid van meningsuiting, moet een landelijke wetgever dat doen en niet een gemeenteraad of burgemeester."

Volgens hem wordt er wel hard gewerkt om ervoor te zorgen dat er een wet komt. "Het wordt een hele grote wet die niet alleen gaat over straatintimidatie, maar over allerlei seksuele misdrijven. In die wet staat dan dat je mensen niet meer op een beledigende of intimiderende manier mag lastigvallen. Het gaat dan niet om een keer een onhandige versierpoging, maar om dat je op een indringende manier iemand lastigvalt of probeert te intimideren. Daar kan je dan een boete of een straf voor krijgen."

Die wet zal niet alles oplossen, maar is wel een goed begin. "Als je het nu als handhaver of politieagent ziet gebeuren, kan je helemaal niks. Als je het strafbaar stelt, kan je tenminste optreden. Wij denken dat het belangrijk is om dat signaal te geven van: 'Dit is niet oké en wij trekken hier de grens'."

Ster advertentie
Ster advertentie