Up 2 Date

Twee op de drie jonge vrouwen krijgen te maken met straatintimidatie

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Twee op de drie jonge vrouwen krijgen te maken met straatintimidatie

Tussen 2020 en 2021 werd maar liefst 67 procent van alle vrouwen tussen de 12 en 25 jaar lastiggevallen op straat. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. Zo werden veel vrouwen nagefloten, nageroepen en soms ook achternagelopen.

Jongvolwassenen vaker lastiggevallen

Het onderzoek vond begin februari tot half april 2021 plaats. Deelnemers konden aangeven of ze in de twaalf maanden voorafgaand aan het onderzoek een of meerdere keren werden lastiggevallen op straat. Jonge vrouwen tussen de 18 en 21 jaar gaven het vaakst aan dat ze te maken krijgen met straatintimidatie. Bijna drie kwart heeft daar weleens mee te maken gehad. Van alle tienermeisjes tussen de 14 en 17 jaar oud zegt zo'n 70 procent last te hebben gehad van straatintimidatie.

Bang of onveilig

De meest voorkomende vorm van straatintimidatie is ongewenst nafluiten. Dit gebeurde bij de helft van de jonge vrouwen en wordt als minst bedreigend ervaren. Naroepen kwam met 40 procent iets minder vaak voor. Ongeveer een kwart zegt dat ze in het 2020/'21 weleens werden achtervolgd. De meeste vrouwen voelen zich bang of onveilig wanneer dit gebeurt.

Uiteenlopende reacties

In het onderzoek staat ook wat vrouwen doen als ze te maken krijgen met straatintimidatie. 60 procent van de 12- tot 18-jarige vrouwen negeert het als ze worden lastiggevallen. 37 procent zoekt gezelschap van andere mensen of belt iemand op. Ongeveer een kwart maakt een afwijzend of boos gebaar en iets minder dan 20 procent pakt iets waarmee ze zich kunnen verdedigen, zoals sleutels, deodorant of pepperspray.

Straatintimidatie bij jonge mannen

Niet alleen vrouwen, maar ook jonge mannen zijn meegenomen in het onderzoek. Van de mannen in tussen de 12 en 25 jaar kreeg één op de drie tussen 2020 en 2021 te maken met straatintimidatie. Jonge mannen worden voornamelijk nageroepen, zo'n 20 procent gaf aan dit meegemaakt te hebben, en kunnen er vaker om lachen. Sommigen maken een afwijzend gebaar of spreken de daders erop aan.

Ster advertentie
Ster advertentie