FunX

Germaine (30) wil een einde maken aan stagediscriminatie: "Veel ondernemers hebben onbewust vooroordelen"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Germaine (30) wil een einde maken aan stagediscriminatie: "Veel ondernemers hebben onbewust vooroordelen"

Nog altijd lopen veel mbo-studenten tegen het probleem van stagediscriminatie aan. Om dit probleem op te lossen, wil het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) het sollicitatiegesprek voor mbo-studenten schrappen, maar volgens de 30-jarige ondernemer Germaine is de oplossing veel simpeler. Met behulp van videosollicitaties moeten werkgevers een beter beeld krijgen van de persoon achter de cv en sollicitatiebrief. In Jouw Stad vertelt hij daar meer over aan Chanel.

Stagediscriminatie tegengaan met een app? Germaine uit Rotterdam ziet Hiretime als de oplossing!

"Werkgevers discrimineren onbewust"

Uit onderzoek van het Verwey Jonker Instituut bleek vorig jaar al dat voornamelijk mbo-studenten met een migratieachtergrond te maken krijgen met stagediscriminatie. Wat Germaine betreft is er dan ook veel winst te behalen omtrent de aanpak van dit probleem. Zo vertelt hij dat een grote groep werkgevers onbewust vooroordelen heeft. "Het zijn niet altijd de hardcore racisten die discrimineren, maar er is ook een grote groep werkgevers die onbewust vooroordelen heeft. Ze zien niet de persoon achter de brief. Ze zien bijvoorbeeld de naam Mohammed en krijgen daar bepaalde ideeën bij."

De kans dat een naam een afwijzing oplevert voor studenten neemt volgens Germaine juist af als werkgevers de persoon in kwestie te zien krijgen. "Werkgevers blijven mensen en die hebben nu eenmaal vooroordelen. Op het moment dat ze iemands naam zien, krijgen ze daar een idee bij, maar dat idee klopt niet altijd. Daarom vind ik dat je veel meer van een student moet hebben gezien, om echt een goed oordeel te kunnen vellen."

Sollicitatiegesprek schrappen een goed idee?

Om stagediscriminatie tegen te gaan wil minister Dijkgraaf van het Ministerie van OCW het sollicitatiegesprek schrappen voor mbo'ers, maar volgens Germaine werkt dat juist averechts. "Het is mooi dat minister Dijkgraaf iets wil doen tegen stagediscriminatie, maar uiteindelijk komen studenten ook op de arbeidsmarkt terecht. Daar krijgen ze ook geen hulp bij het voeren van sollicitatiegesprekken. Het is belangrijker dat een student leert hoe je een goed sollicitatiegesprek voert en hoe je binnen kunt komen bij een bedrijf."

Quote

Er is zoveel talent op het mbo en dat moeten we niet verbergen, maar juist zichtbaarder maken.

Germaine (30)

Videosolliciteren

Om ervoor te zorgen dat studenten een voet tussen de deur krijgen van bedrijven heeft Germaine de app Hiretime ontwikkeld. "Dat is een videosollicitatie-app waarmee studenten en werkzoekenden een goede eerste indruk van zichzelf kunnen achterlaten. In de praktijk zien we dat studenten veel meer van zichzelf kunnen laten zien in een video. Zo zijn er horecastudenten die een filmpje van zichzelf opnemen in de keuken. Er is zoveel talent op het mbo en dat moeten we niet verbergen, maar juist zichtbaarder maken."

Dat lijkt goed te werken, want volgens Germaine reageren zowel mbo-scholen als werkgevers positief op deze nieuwe manier van solliciteren. "In ons systeem zien we dat werkgevers negen van de tien keer de videosollicitaties bekijken en ook van de scholen krijgen we te horen dat werkgevers vaak positief verrast zijn. Zo vertellen sommigen openlijk dat ze een bepaald idee hadden bij een naam en na het zien van de videosollicitatie van de desbetreffende persoon compleet verrast zijn."

App is voor iedereen toegankelijk

Inmiddels maken ruim een op de vier mbo'ers gebruik van de videosollicitatie-app en neemt het gebruik ervan alsmaar toe. "De app is voor iedereen te downloaden en studenten kunnen er meteen mee aan de slag. Het is daarbij wel belangrijk dat de mbo-school bij ons is aangemeld."

Ster advertentie
Ster advertentie