FunX

Gino (25): "Ik heb een schuld van €460.000, maar ben onschuldig"

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Gino (25): "Ik heb een schuld van €460.000, maar ben onschuldig"

Jongeren en schulden: het is een combinatie die helaas nog steeds te vaak voorkomt. Vandaar dat FunX zich een jaar lang inzet om het schuldenprobleem bespreekbaar te maken met het project #opjemonnie. Elke dinsdag kunnen luisteraars in Start met Fernando hun verhaal doen. Vandaag deed Gino dat. Hij bevond zich op de verkeerde plaats, op het verkeerde moment en heeft daardoor nu een schuld van 460.000 euro.

Politie-inval

Soms is het moeilijk te bevatten hoeveel pech iemand kan hebben. Geloof me, vanaf vandaag zul je niet meer klagen als er een vogel op je splinternieuwe jas poept. Gino: "Eind 2015 vroeg een familielid mij om even op zijn winkel te letten, omdat hij boodschappen moest doen. Ik stond nog geen vijf minuten achter de kassa uit te vogelen hoe alles werkte en toen viel de politie binnen."

Medeverantwoordelijk, maar onschuldig

Het familielid van Gino had een wedkantoor waar op sportwedstrijden gewed kon worden, maar dat ging niet helemaal volgens de regels van de Kansspelautoriteit. Gino stond daar, op het verkeerde moment, heel even achter de kassa en zit nu in zware problemen. "Nu word ik medeverantwoordelijk gehouden voor de praktijken die gebeurden in de zaak van mijn familielid. Vanaf dat moment belandde ik in het proces terwijl ik er niks mee te maken heb. Tot op de dag van vandaag kan ik mijn onschuld niet bewijzen."

460.000 euro

Gino is de Kansspelautoriteit nu 460.000 euro verschuldigd en hij heeft geen idee hoe hij dit terug moet betalen. Hij werkt en studeert ernaast en verdient niet veel. Hij geeft aan 1500 euro netto per maand te verdienen, waarvan 550 euro wordt afgetrokken als loonbeslag. Er blijft dus 950 euro over waar ook nog eens allerlei geld voor levensonderhoud van afgaat. Maar dat is nog niet alles. Gino:

"De Kansspelautoriteit heeft mijn koopwoning in beslag genomen. Als ik stop met betalen, zullen zij 'm veilen en nemen zij het geldbedrag in beslag. Maar dan nog, 460.000 euro zal ik nooit kunnen betalen in mijn leven. Ik heb al op zoveel manieren geprobeerd om in contact met hen te komen, maar er is niemand die mij te woord wil staan of wil helpen."

Geen oplossing

Maar hoe zit het dan met zijn omgeving? In dit soort gevallen hoop je altijd hulp te krijgen van vrienden of familie. Gino legt uit: "Dit speelt al langere tijd en zij hebben gedaan wat ze konden doen. Het voelt alsof er geen einde aan komt, dus zij hebben ook zoiets van: we willen best helpen, maar hoe lang gaat dit nog duren? Zij hebben het gevoel dat zij dit ook niet kunnen oplossen.

Laatste hoop

Niets lijkt te werken voor Gino. Hij geeft aan dat hij naar het Juridisch Loket geweest is voor hulp, maar dat zij hem niet verder konden helpen. Maar daar hield het nog niet op. Gino:

"Ik heb de burgemeester een brief geschreven als laatste hoop en gezegd: 'Help me alsjeblieft, want ik kom hier niet alleen uit'. Ze hebben me wel te woord gestaan, wat ik echt respecteer, maar na twee weken zeiden zij dat ik het toch echt zelf op moet lossen. Ik kom ook niet aanmerking voor schuldsanering, omdat zij niet meehelpen aan schulden door misdrijven. Zo wordt deze zaak namelijk gezien. Ik heb alle instanties al bereikt die ik kon bereiken, maar we zijn nu vier jaar verder en ik zie geen uitweg. Ik weet niet wat ik moet doen."

Op je monnie

Heb je schulden? En lijkt het alsof er geen licht is aan het einde van de tunnel? Je bent niet de enige! Het schuldensysteem is fucked up en soms heb je misschien het gevoel dat je niet gehoord wordt, maar FunX is er voor je. Samen met jou wil FunX de schuldenproblematiek in Nederland aanpakken en daarom zet FunX zich met het project #opjemonnie een jaar lang in voor jongeren met schulden.

Ster advertentie
Ster advertentie