FunX

Melissa is seksueel misbruikt: "Ik werd niet geloofd"

foto: JD Mason - Usplash
  1. Newschevron right
  2. Melissa is seksueel misbruikt: "Ik werd niet geloofd"

Volgens het Centrum Seksueel Geweld zijn er jaarlijks 100.000 slachtoffers van seksueel geweld. De gevolgen zijn voor ieder slachtoffer anders. Veel mensen twijfelen over wat hen is overkomen en weten niet zeker wie de schuld had. In de Mental Health Club ging Tannaz in gesprek met ervaringsdeskundige Melissa en coach en therapeut Souad over hoe seksueel misbruik impact kan hebben op je mentale gezondheid en wat je ertegen kunt doen. Een ding stellen ze voorop: seksueel misbruik is nooit goed te praten en nee is altijd nee.

#31 - Seksueel misbruik - FunX Mental Health Club

Huisfeest

Een paar jaar geleden had Melissa te veel gedronken op een huisfeest. Ze voelde zich niet goed en besloot naar haar kamer te gaan om te slapen. Toen alle gasten naar huis gingen, kwam iemand ongevraagd haar kamer binnen en maakte misbruik van het feit dat ze dronken was. Ze werd namelijk verkracht. "Ik heb in het begin altijd mezelf de schuld gegeven en zag het niet als verkrachting of seksueel misbruik. Ik dacht dat ik gewoon te dronken was geworden en dat het daarom mijn schuld was. Pas toen ik het een half jaar geleden besprak met iemand, kwam ik tot de realisatie dat dit eigenlijk echt niet oké was. De dader is er gewoon mee weggekomen en dat maakt me boos."

REALISATIE

Melissa was fysiek niet in staat om zichzelf te verdedigen of nee te zeggen. Toen ze dat achteraf inzag, realiseerde ze dat ook zij te maken heeft gehad met verkrachting. Toch wist ze niet zo goed hoe ze haar ervaring moest labelen. "Ik was er even stil van en moest het laten bezinken. Ik heb mensen in mijn directe omgeving die verkrachting hebben meegemaakt toen ze nuchter waren. Zij hebben er echt een trauma aan overgehouden. Het eerste wat ik dacht was dat mijn ervaring lang niet zo erg is als wat zij hebben meegemaakt."

VECHTEN, VLUCHTEN, BEVRIEZEN

Volgens Souad kan seksueel misbruik op verschillende manieren effect hebben op je mentale gezondheid. "Je kan last krijgen van vermoeidheid, onrust, boosheid of agressie, zonder dat je weet wat de aanleiding is. Daarnaast dragen slachtoffers zo’n ervaring vaak een hele tijd onbewust met zich mee. Later pas worden ze bewust van wat ze is overkomen, zo ging dat ook bij Melissa." Melissa dacht dat ze de enige was die dit zo ervaarde, maar Souad geeft aan dat ze meerdere mensen heeft gesproken die zich pas tien of vijftien jaar na het seksueel misbruik bewust werden van wat ze eigenlijk hadden meegemaakt. En daar is misschien een verklaring voor. "Na een traumatische gebeurtenis zijn er drie verschillende reacties die we als mensen vertonen", vertelt Souad. "Slachtoffers vechten, vluchten of bevriezen vaak." Dat laatste ziet Souad vooral bij slachtoffers van seksueel misbruik. "In het moment bevriest een slachtoffer en die bevries-reactie blijft vaak nog heel lang na de gebeurtenis aanhouden."

NIET GELOOFD

Melissa kwam erachter dat de dader een heel ander verhaal rondvertelde aan andere feestgangers, namelijk dat ze had genoten van wat er was gebeurd. Daarom besloot ze later haar eigen kant van het verhaal te delen. "Maar ik werd niet geloofd. Het is gebeurd op een feestje waar een gezellige sfeer hing. Ze dachten dat ik het misschien niet meer zo goed wist omdat ik had gedronken. Omdat ik niet werd geloofd, ben ik mezelf gaan aanpraten dat het mijn eigen fout was. Maar nu zie ik in dat ik me vanaf dat moment heel anders ben gaan gedragen op feestjes", aldus Melissa. Souad denkt dat het belangrijk is om dicht bij je eigen waarheid te blijven, ondanks de mening van anderen. "Mijn tip is om het niet zomaar met iedereen te bespreken, want je kan een heel nare opmerking van iemand krijgen. Mensen begrijpen niet altijd wat het inhoudt om te bevriezen tijdens zo’n gebeurtenis."

BICULTUREEL EN SCHAAMTE

Melissa is bicultureel opgevoed en heeft daardoor soms te maken met een schaamtecultuur. "Het is lastig om onderwerpen als deze bespreekbaar te maken met je familie." Souad voegt eraan toe dat er in dergelijke culturen vaak vanuit familie-eer wordt gedacht. Zo worden gebeurtenissen als deze gezien als iets wat de familie wordt aangedaan en niet per sé het slachtoffer zelf. "Ik ken veel voorbeelden van vrouwen die nooit bij hun ouders durfden aan te kloppen en daardoor een groot geheim met zich meedragen. Maar ik ken ook vrouwen die alle moed bij elkaar hebben verzameld en naar hun moeder toe zijn gegaan, waarna hun moeder ze vervolgens vertelde dat ze hier nooit meer over mochten praten." Souad heeft een advies voor mensen die met misbruik te maken hebben gehad en het tóch aan hun familie willen vertellen: "Blijf het gesprek aangaan over wat voor impact het op jou heeft gehad." Melissa voegt eraan toe dat je het niet meteen aan het hele gezin hoeft te vertellen. "Begin bij iemand met wie je close bent."

ONDERSCHAT HET NIET

Souad wil aan slachtoffers van seksueel misbruik meegeven dat ze dit niet alleen hoeven te doen. "Praat met lotgenoten met wie je je ervaringen kunt delen. Dat kan soms al je pijn op een bepaalde manier verzachten." Daarnaast vertelt Souad dat het belangrijk is om professionele hulp te zoeken. "Onderschat het niet voor jezelf. Zelfs als je denkt dat het allemaal wel meevalt, kan het in andere fases van je leven toch weer naar boven komen."

TWIJFEL IS OOK NEE

Hoewel Melissa benadrukt dat zij niet kan spreken namens de gemiddelde ervaringsdeskundige op het gebied van seksueel misbruik, vindt ze het wel belangrijk dat onderwerpen als deze bespreekbaar worden gemaakt. “Ik hoop dat steeds meer mensen zich realiseren: nee is nee en een twijfel is ook nee." Ze wil alle mensen die seksueel actief zijn dan ook aanspreken: "Ga bij twijfel niet door en overtuig de ander niet, respecteer de twijfel. Dan heeft de ander er ook een fijn gevoel bij."

Hulp bij seksueel misbruik

Ben jij slachtoffer van seksueel misbruik of seksuele uitbuiting en heb je hulp nodig?

Centrum Seksueel Geweld biedt professionele hulp aan iedereen die een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt. Ook kun je terecht bij Slachtofferhulp. Zij kunnen je emotionele ondersteuning bieden of helpen bij het doen van aangifte. Ook vind je hier een community waar je met lotgenoten kunt praten.

Ster advertentie
Ster advertentie