FunX

Voor alle mannen: niemand zit op ongevraagde dickpics te wachten

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Voor alle mannen: niemand zit op ongevraagde dickpics te wachten

Het nieuws sloeg deze week in als een bom: Ajax-directeur Marc Overmars maakte zich schuldig aan seksueel grensoverschrijdend gedrag en stapte op. Zo stuurde hij onder andere dickpics naar vrouwelijke collega's. Daardoor begon ik me af te vragen: wie zit er nou eigenlijk te wachten op ongevraagde dickpics? Ik kan er met m'n kop niet bij dat mannen denken dat vrouwen daarop zitten te wachten, daarom nam ik contact op met seksuoloog Leila om antwoorden te vinden op mijn vraag.

Verkeerde interpretatie

Wat ik me allereerst afvroeg, is waarom mannen in hemelsnaam ongevraagde dickpics versturen. Een eenduidig antwoord op die vraag bestaat helaas niet. Leila vertelt dat het verschillende reden kan hebben. "Het kan onder meer met verkeerde interpretatie te maken hebben", zegt ze. "Als je bijvoorbeeld op Instagram foto's deelt in lingerie, kan iemand denken van: oh, diegene staat wel open voor een dickpic." Leila benadrukt dat die gedachte nergens op slaat, ook niet als je volledig gekleed gaat.

Onzekerheid

Een andere reden kan volgens Leila onzekerheid zijn. Leila runt samen met medeseksuoloog Anne de Instagrampagina @seksuologenmettwee. Daarop ontvangen zij weleens dickpics. "We ontvangen ze niet vaak, maar als het gebeurt, is het vaak met een vraag erbij, die gesteld wordt uit onzekerheid. Zo van: 'Is mijn geslachtsdeel groot genoeg?'. Het kan dus heel goed zijn dat mannen een dickpic sturen om een goede reactie te krijgen over hun geslachtsdeel. Daarbij wil ik nog zeggen dat Anne en ik die foto's echt niet nodig hebben om je verder te helpen."

Leila vervolgt: "Er zijn ook mensen die er het kwade niet van inzien en zoiets hebben van: het gaat maar om een foto. Ook zijn er mensen die het simpelweg leuk vinden om te choqueren."

Gevolgen

Leila benadrukt dat iemand die ongevraagd dickpics verstuurd een bepaalde grens overschrijdt die verschillende gevolgen kan hebben voor de ontvanger. "Sommige ontvangers maken er een grapje over en besteden er verder geen aandacht aan, maar dat is natuurlijk niet voor iedereen even makkelijk", zegt ze. "Vooral als de verstuurder iemand is waarvan je nog iets nodig hebt, kan dat je in een hele moeilijke positie brengen. Denk aan een leidinggevende, zoals het geval was in de situatie met Marc Overmars. Als je als werknemer niet in de problemen wilt komen, besluit je misschien al snel niets te zeggen, waardoor je leidinggevende kan denken: niemand klaagt erover, dus ik ga vrolijk verder. Dat kan ervoor zorgen dat het niet stopt. Daarnaast kan je als ontvanger ook in een benarde positie komen en het gevoel krijgen dat de ander iets van jou terugverwacht."

Onderzoek

Voor nog meer mogelijke verklaringen verwijst Leila me door naar een onderzoek van Justin Lehmiller, een seksuoloog van Harvard, die zich verdiepte in de psychologie achter het versturen van dickpics. Volgens hem zijn er drie mogelijke redenen. De meest waarschijnlijke reden heeft volgens hem te maken met een slecht inschattingsvermogen. Zo denken mannen al gauw dat een vrouw seksuele interesse heeft als ze bijvoorbeeld lacht of vriendelijk is. Nope, niet het geval.

Lehmiller haalt er daarnaast de zogeheten error management theory bij als mogelijke reden. Volgens die theorie zijn mannen er, evolutionair gezien, volledig op ingesteld om zich te voortplanten. Daardoor zou het volgens Lehmiller kunnen dat sommige mannen denken van: ik stuur een dickpic naar elke vrouw die ik leer kennen, zodat ik mijn kansen op seks, en dus voortplanting, vergroot. Lehmiller benadrukt daarbij dat deze manier niet acceptabel is.

De laatste mogelijke reden, kan volgens Lehmiller met exhibitionisme te maken hebben. Een exhibitionist raakt opgewonden van het laten zien van zijn of haar geslachtsdeel aan iemand die het niet verwacht en daardoor schrikt. Volgens Lehmiller wordt dit gedrag vooral vertoond door mannen die een gebrek aan intimiteit hebben en veel moeite hebben om blijvende relaties te onderhouden in het dagelijks leven.

Dickpic van bekende

Ook in Start met Fernando werd het onderwerp dickpics besproken. Fernando vroeg zich af of er luisteraars zijn die blij worden van een ongevraagde dickpic. Luisteraar Joan vertelde over een wel heel bijzondere ervaring, toen hij een dickpic kreeg van een bekende: "Ik sprak ooit met een gemeenschappelijke mattie en merkte aan zijn houding dat hij mij misschien wel aantrekkelijk vond. Dat vond ik geen probleem, maar toen we op de app met elkaar spraken, begon hij heel seksueel te praten. Ik besloot het te negeren, maar toen stuurde hij ineens een foto en filmpje van zijn dick. Dat kwam heel raar op mij over, omdat ik niet op mannen val. Hij dacht waarschijnlijk: nooit geschoten, is altijd mis, haha."

Zelf ook weleens verstuurd

Op de vraag wat Joan zou doen als hij die jongen weer tegenkomt, antwoordt hij: "Voor mij is niets awkward. Ik zou 'm gewoon normaal groeten, maar ik zou 'm ook die blik geven van: bro, er zijn grenzen." Joan geeft toe dat hij zelf ook weleens een dickpic heeft verstuurd naar een vrouw. "Dat heb ik zeker gedaan", zegt hij. "Maar dat was wel in een relatie. Dan stuur je elkaar dingen om elkaar een beetje te verleiden. In een relatie vind ik het wel oké, maar ik heb 't nooit zomaar of ongevraagd gedaan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zit er iemand op te wachten?

Eén ding is zeker: alle ontvangers van dickpics die ik ooit in mijn leven heb gesproken, ervaarden het allemaal als iets raars en ranzigs. Daarom vroeg ik Leila nog of zij ooit iemand heeft gesproken die zei: "Oh, wat leuk! Ik heb ongevraagd een dickpic ontvangen". Leila: "De vrouwen die ik erover heb gesproken, waren vooral gechoqueerd na het ongevraagd ontvangen van een dickpic. Ze zaten er totaal niet op te wachten. Het is heel simpel: niemand zit erop te wachten."

Een ongevraagde dickpic versturen is volgens Leila in alle opzichten fout. Zo schrikken veel vrouwen ervan en wordt het vaak als intimiderend en denigrerend ervaren. Het zegt daarnaast genoeg dat ongevraagd een dickpic versturen strafbaar is. Je kunt er namelijk een maximale celstraf van twee maanden voor krijgen. Voor alle mannen dan ook de boodschap: kap ermee. Waar het volgens Leila vaak fout gaat, is dat veel mensen niet geleerd hebben dat je om toestemming moet vragen. "Dat moet je altijd doen."

Altijd fout?

Maar is het versturen van een dickpic dan per definitie altijd fout? Dat hangt van de situatie af, zegt Leila. "Natuurlijk zijn er ook situaties waarin iemand het wél als positief ervaart, maar dan is het vaak omdat het van je partner of scharrel is, waar je al langere tijd mee bezig bent. Het kan best iets leuks zijn, maar het moet wel altijd consensueel zijn. Ook met je partner moet je afspraken maken. Stel je voor dat je tijdens werk in een vergadering zit en ineens een dickpic toegestuurd krijgt van je partner. Niet iedereen zit daarop te wachten. Maak dus altijd afspraken en vraag om toestemming."

Hulp bij seksueel grensoverschrijdend gedrag

Heb je zelf te maken (gehad) met seksueel grensoverschrijdend gedrag? Neem dan contact op met Centrum Seksueel Geweld. Dit kan gratis, vrijblijvend en anoniem. Zij bieden professionele hulp en kunnen je helpen bij het zetten van eventuele vervolgstappen. Zij zijn 24/7 te bereiken via 0800-0188 of via de chat op www.centrumseksueelgeweld.nl (van maandag t/m vrijdag van 16.00 – 06.00 uur en zaterdag en zondag van 20.00 tot 06.00 uur).

Ook kun je contact opnemen met Slachtofferhulp, MIND Korrelatie of Fier.

Ster advertentie
Ster advertentie