Sport

Medewerkers: ''Van der Sar deed niets met meldingen over 'geilneef' Overmars''

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Medewerkers: ''Van der Sar deed niets met meldingen over 'geilneef' Overmars''

De Ajax-directie was al veel langer op de hoogte van het grensoverschrijdende gedrag van Marc Overmars. Dat melden NRC en het AD op basis van gesprekken met (oud-)medewerkers. Volgens hen werd er door de club niks gedaan met meldingen over het onacceptabele gedrag van de opgestapte directeur voetbalzaken.

Geilneef

NRC deed de afgelopen maanden onderzoek naar het gedrag van Overmars, nadat ze een tip ontvingen over zijn opdringerigheid naar vrouwelijke collega's toe. Het medium sprak met elf (oud-)medewerkers en kreeg inzicht in WhatsApp-gesprekken en aanvullende bronnen.

Uit de gesprekken met de personeelsleden, die uit angst voor verlies van hun baan anoniem willen blijven, blijkt dat de opgestapte directeur al jaren bekendstond als 'geilneef'. Zo was bij de Amsterdamse voetbalclub al lang bekend hoe hij met vrouwen omging. Minimaal drie dames hadden ongewild het gevoel dat hij zich aan hen opdrong.

Dickpics

Het Parool bracht gisteren al naar buiten dat Overmars dickpics verstuurde naar vrouwelijke collega's. De vrouwen die NRC sprak bevestigen dit. De directeur zou na een ogenschijnlijk onschuldig begin snel dwingender worden en daarbij ongevraagd foto's van zijn geslachtsdeel sturen.

De vrouwen voelen zich niet begrepen door de Amsterdamse voetbalclub. Zo zou machtsmisbruik niet bespreekbaar zijn en zou er niks gedaan zijn met de meldingen van de genen die het gedrag van Overmars hebben aangekaart. Er heerst volgens de dames een ''haantjescultuur'', waarbij ''seksueel wangedrag kan gedijen''.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vieze oom

Ook het AD meldt dat het gedrag van 'vieze oom' Overmars al jaren bekend was bij Ajax. Het medium heeft op haar beurt ook enkele oud-medewerksters gesproken, die allen benadrukken dat het nieuws rondom de directeur niet als een verassing komt.

Volgens hen zou ook Edwin van der Sar al jaren op de hoogte zijn van de zwakheden van Overmars. De algemeen directeur zou zelfs meerdere malen op de hoogte zijn gesteld van het gedrag, door verschillende vrouwen. De vrouwen kregen weinig gehoor en voelden zich niet gesteund door de algemeen directeur.

Ontkennen

Van der Sar en Overmars werden door NRC beiden benaderd voor een verklaring, maar reageerden daar niet op. Tegenover het AD ontkende Van der Sar op de hoogte te zijn geweest van het grensoverschrijdende gedrag van Marc Overmars.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hulp bij seksueel grensoverschrijdend gedrag

Heb je zelf te maken (gehad) met seksueel grensoverschrijdend gedrag? Neem dan contact op met Centrum Seksueel Geweld. Dit kan gratis, vrijblijvend en anoniem. Zij bieden professionele hulp en kunnen je helpen bij het zetten van eventuele vervolgstappen. Zij zijn 24/7 te bereiken via 0800-0188 of via de chat op www.centrumseksueelgeweld.nl (van maandag t/m vrijdag van 16.00 – 06.00 uur en zaterdag en zondag van 20.00 tot 06.00 uur).

Ook kun je contact opnemen met Slachtofferhulp, MIND Korrelatie of Fier.

Ster advertentie
Ster advertentie