Sport

Ajax-directeur Marc Overmars vertrekt na grensoverschrijdend gedrag

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Ajax-directeur Marc Overmars vertrekt na grensoverschrijdend gedrag

Directeur voetbalzaken Marc Overmars is gestopt bij Ajax na het versturen van seksueel grensoverschrijdende berichten naar vrouwelijke collega's. De club laat in een verklaring weten dat de directeur zich daar 'een langere periode' schuldig aan heeft gemaakt en dat het om meerdere vrouwelijke slachtoffers gaat. Overmars legt zijn werkzaamheden per direct neer.

Grenzen overschreden

De 48-jarige Overmars werd vorige week geconfronteerd met de meldingen over zijn gedrag. Op de website van de Amsterdamse voetbalclub valt te lezen dat hij zich 'kapot schaamt'. Overmars geeft aan dat het hem de afgelopen dagen pas duidelijk werd dat hij grenzen had overschreden en dat hij zich dat niet vanaf het begin realiseerde.

''Ik bied mijn excuses aan. Zeker voor iemand in mijn positie is dit gedrag niet goed te praten, dat zie ik inmiddels ook in. Maar te laat. Ik zie geen andere optie dan te stoppen bij Ajax. Dit heeft ook grote impact op mijn privésituatie. Daarom verzoek ik iedereen mij en mijn gezin met rust te laten.''

Dramatisch

Volgens Raad van Commissarissen-voorzitter Leen Meijaard is het gedrag en het opstappen van Overmars dramatisch voor iedereen die erbij betrokken is. ''Het is ingrijpend voor de vrouwen die met het gedrag te maken hebben gehad. Toen wij geluiden hierover opvingen, hebben we meteen gehandeld, daarbij zorgvuldig gewikt en gewogen wat het beste was om te doen.'' Dit gebeurde allemaal in overleg met algemeen directeur Edwin van der Sar en een externe expert.

Overmars werd in februari 2013 benoemd tot directeur voetbalzaken bij Ajax en verlengde onlangs nog zijn contract tot juli 2026. ''Marc is waarschijnlijk de beste voetbaldirecteur die Ajax gehad heeft. We hebben niet voor niks zijn contract opgewaardeerd en verlengd.'' Meijaard legt in de verklaring uit dat het absoluut geen optie is om gezamenlijk verder te gaan, omdat de directeur echt grenzen heeft overschreden. Dat ziet Overmars zelf ook in. ''Het is bijzonder pijnlijk voor iedereen. Ik wil de wens uitspreken dat alle betrokkenen de rust en privacy gegund wordt om dit te verwerken.''

Abrupt

Ook algemeen directeur Edwin van der Sar reageert op de website van Ajax op de situatie. Hij sluit zich aan bij de woorden van Leen Meijaard. ''Ik voel me vanuit mijn rol ook verantwoordelijk om de collega’s te helpen. Een veilig werkklimaat is heel belangrijk, voor iedereen bij Ajax.'' Volgens Van der Sar gaat de club daar de komende tijd nog meer aandacht aan besteden.

Verder legt de algemeen directeur uit dat de samenwerking met Overmars plots eindigt. ''Marc en ik spelen sinds het begin van de jaren negentig samen, eerst bij Ajax en toen bij Oranje en we zijn nu alweer bijna tien jaar collega’s in de directie van Ajax. Dat stopt nu heel abrupt. We zijn hier bezig met iets heel moois, dus voor iedereen die Ajax een warm hart toedraagt zal dit nieuws ook een klap zijn.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hulp bij seksueel grensoverschrijdend gedrag

Heb je zelf te maken (gehad) met seksueel grensoverschrijdend gedrag? Neem dan contact op met Centrum Seksueel Geweld. Dit kan gratis, vrijblijvend en anoniem. Zij bieden professionele hulp en kunnen je helpen bij het zetten van eventuele vervolgstappen. Zij zijn 24/7 te bereiken via 0800-0188 of via de chat op www.centrumseksueelgeweld.nl (van maandag t/m vrijdag van 16.00 – 06.00 uur en zaterdag en zondag van 20.00 tot 06.00 uur).

Ook kun je contact opnemen met Slachtofferhulp, MIND Korrelatie of Fier.

Ster advertentie
Ster advertentie