FunX

Komt er een coronaregeling voor flexwerkers? "Ze vallen tussen wal en schip"

foto: ANP - In de horeca werken veel jongeren met een nulurencontract
  1. Newschevron right
  2. Komt er een coronaregeling voor flexwerkers? "Ze vallen tussen wal en schip"

Door de coronacrisis raken veel mensen op werkgebied diep in de shit. Voor zzp'ers zijn al speciale regelingen en ondersteuningen aangekondigd, maar hoe zit dat met flexwerkers en mensen een nulurencontract? Onder die groep vallen veel jongeren die bijvoorbeeld werkzaam zijn in de horeca, maar nu hun baan en dus inkomen kwijtraken. Rutger Groot Wassink, Amsterdamse wethouder van Sociale Zaken, maakt zich daar grote zorgen over, zo vertelt hij in Jouw Stad: "Flexwerkers vallen tussen wal en schip."

jongeren in de moeilijkheden

Rutger ziet dat veel jongeren nu een bijstandsuitkering aanvragen. "Die hebben het echt wel even moeilijk." Daarom wordt er nu namens verschillende gemeenten een oproep aan het kabinet gedaan om met een regeling te komen voor dit soort jongeren. "Die vaste lasten lopen gewoon door." Extra bijlenen is volgens Rutger geen goede oplossing:

"Ik wil dat jongeren die door de coronacrisis hun werk verliezen tijdelijk de mogelijkheid krijgen om een aanvullend inkomen te krijgen zoals we dat ook voor zpp'ers hebben georganiseerd."

Duizenden mensen thuis

Volgens vakbond FNV lopen ruim 800.000 Nederlanders met een flexcontract het risico om hun baan te verliezen. Volgens vakbond CNV zit een helft van alle uitzendkrachten al thuis: zo'n 140.000 mensen. Hoewel bedrijven via de Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud (NOW) steun bij de overheid kunnen aanvragen om hun krachten te kunnen blijven uitbetalen, worden werkgevers toch ontslagen of niet meer opgeroepen. Dit geldt ook voor mensen van wie het tijdelijke contract bijna afloopt of werknemers die in hun proeftijd zitten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie