FunX

Royston Drenthe: "Er komt meer bij voetbal kijken dan wat je op tv ziet"

foto: FunXfoto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Royston Drenthe: "Er komt meer bij voetbal kijken dan wat je op tv ziet"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Is er iets wat Royston Drenthe niet kan? Behalve een aardig balletje trappen, kan hij ook rappen en maakte hij vorig jaar zijn acteerdebuut in het tweede seizoen van de serie Mocro Maffia. Royston speelde eerder voor grote clubs als Feyenoord, Real Madrid en Everton, maar is inmiddels te bewonderen in het amateurvoetbal. In Yous! vertelde hij hoe dat hem vergaat en hoe hij met struggles in de voetbalwereld omgaat.

Fit blijven

Na een lange carrière als profvoetballer is Royston nog lang niet klaar met voetbal. Inmiddels speelt hij als amateur voor Kozakken Boys. Die switch was niet altijd even makkelijk, zeker niet als het ging om fit blijven. "Op het moment dat je stopt als profvoetballer moet je jezelf een bepaalde boost geven. Dat is niet makkelijk", vertelt Royston. "Je hebt echt mensen om je heen nodig die het leuk vinden om te trainen, zodat je meer motivatie krijgt. Dat hielp mij heel erg. Zo kwam ik op een gegeven moment in een fase terecht waarbij ik mezelf kon boosten om naar de gym te gaan om fit te blijven. Daar pluk ik nu de vruchten van in het amateurvoetbal."

Goed vooruitzicht

Hoewel de competitie nu platligt voor Roystons club, blijft hij goed gestemd voor de toekomst. "Ik zit nu al anderhalf jaar bij Kozakken Boys en ik heb niets negatiefs te zeggen over de club. Tot aan de dag van vandaag hebben ze altijd achter me gestaan. De competitie ligt nu plat, maar het vooruitzicht met de club blijft fantastisch."

Mentale gezondheid

Behalve fitheid, is ook mentale gezondheid een belangrijk aspect in het profvoetbal. Een aspect dat echter vaak wordt onderschat. Onlangs vertelde profvoetballer Gregory van der Wiel nog openhartig over zijn mentale struggles als topsporter. Volgens Royston komt dat doordat er veel meer bij voetbal komt kijken dan wat de meesten alleen op tv zien. Het is meer dan alleen een balletje rondtikken met je teamgenoten en de tegenstander. "De een kan goed met struggles omgaan en de ander niet. Gedurende jouw carrière moet je daarmee zien te dealen. Dat is niet altijd makkelijk, dus ik kan best begrijpen dat bepaalde jongens daar moeite mee hebben."

Ook Royston heeft de nodige tegenslagen gehad in zijn carrière, maar probeert altijd door te grinden. "Probeer altijd jezelf te zijn. Kijk naar jezelf in de spiegel en vraag je af: ben ik wel mezelf en laat ik dat ook zien aan mijn naasten en de mensen om wie ik veel geef? Ik denk dat dat de sleutel is."

Ster advertentie
Ster advertentie