FunX

Leon (27) verdronk bijna door mui in de zee: "Ik dacht: ik ga dood"

foto: Priv├ębeeld
  1. Newschevron right
  2. Leon (27) verdronk bijna door mui in de zee: "Ik dacht: ik ga dood"

De hittegolf is real en daarom zoeken veel mensen verkoeling aan het strand. Als jij dat ook van plan bent, pas dan heel goed op voor muien in de zee (en houd je natuurlijk aan de coronamaatregelen, duh). Muien zijn verraderlijke stromingen waardoor je kunt verdrinken en de 27-jarige Leon weet er alles van. Hij verdronk afgelopen week namelijk bijna door een mui en vertelde er meer over in Start met Fernando.

'Je weet niet wat je overkomt'

Samen met zijn broertje en neefje lag Leon vorige week lekker te chillen op het strand. Het begon steeds warmer te worden en daarom besloot Leon een duikje in de zee te nemen. Hij was nietsvermoedend aan het zwemmen en zat tot op zijn borst in het water, toen er ineens iets geks gebeurde. "Voordat je het weet word je meegesleurd", vertelt hij. "Je weet niet wat je overkomt!"

Paniek

Voor het incident had Leon nog nooit van een mui gehoord en had hij dus ook geen idee dat een duik in de zee zo gevaarlijk kon zijn. "Op dat moment maak je de grote fout dat je automatisch in paniek raakt en er keihard tegenin gaat zwemmen. Dat gaat natuurlijk totaal niet. [...] Ik wilde op een gegeven moment teruglopen, maar toen kwam ik in die harde stroming terecht. Ineens zit je tot aan je nek in het water. Dan kan je nog wel staan, maar zodra je terug wilt zwemmen, kom je alleen maar in dieper water terecht."

'Ik wist zeker dat ik doodging'

Leon belandde uiteindelijk zo diep in de zee dat hij golf na golf over zich heen kreeg en ontzettend veel zeewater had gehapt. "Je gaat alles proberen om te overleven, maar uiteindelijk ben je zo verschrikkelijk moe en denk je van: dit was het dan. Ik wist zeker dat ik doodging. Daarna ga je wel eventjes anders kijken naar het leven."

Reddende engelen

Tijdens zijn pogingen om naar lucht te happen, bleef Leon schreeuwen naar hulp. Gelukkig hoorde een surfer hem. "Hij wilde mij komen redden, maar hij kwam in diezelfde stroming terecht en kon dus niet bij me komen. Daarna heeft hij denk ik de aandacht getrokken van een andere surfer. Die dacht: hier klopt iets niet. Uiteindelijk peddelde hij naar mij toe en kon ik aan zijn board hangen."

Terwijl Leon op het board lag, ging hij eventjes knockout en werd hij pas weer wakker op het strand. De surfer checkte nog of Leon kon lopen. Toen hij zag dat het Leon lukte, ging hij weer terug het water in. Leon is de beide surfers erg dankbaar, maar heeft nog niet de kans gehad om hen beiden persoonlijk te bedanken. "Ik wil jullie ontzettend graag spreken. Als jullie er niet waren geweest, was ik nu hartstikke dood geweest."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie