FunX

Jelle belandde wekenlang in Thaise cel om 40 eurocent

  1. Newschevron right
  2. Jelle belandde wekenlang in Thaise cel om 40 eurocent

Wat de 20-jarige Jelle Schuitemaker meemaakte tijdens zijn wereldreis, is waarschijnlijk de nachtmerrie van iedereen. Hij kocht een zwembroek, maar liet het geld in alle haast achter op de toonbank, omdat er niemand in de winkel was. Uiteindelijk had Jelle 40 eurocent te weinig betaald en werd hij betrapt door de camerabeelden, waarna hij drie weken in een Thaise cel belandde vanwege diefstal. Hij vertelde er in Start met Fernando meer over.

Gearresteerd

Jelle was van plan om met wat reisvrienden een leuk en gezellig tripje te houden bij een aantal watervallen. Daarvoor heb je uiteraard een zwembroek nodig en die had Jelle niet. Hij loste het op door er snel een in een winkeltje te kopen. Omdat hij haast had en er niemand achter de kassa stond, besloot hij het geld achter te laten op de toonbank. Jelle liet de bewakingscamera's zelfs nog zien hoe hij het geld neerlegde. Opgelost, zou je denken. Niets was minder waar, want een paar dagen later werd Jelle ineens door twee casual geklede mannen vastgegrepen.

"Ik dacht dat ik gescamd werd, dus ik probeerde weg te lopen. Voordat ik het wist begon iedereen ineens te schreeuwen en werd ik naar de grond gebracht, mensen begonnen te filmen en toen werd ik opgehaald door de lokale politie."

Jelle tijdens zijn tripje. Op de foto is ook de beruchte zwembroek te zien.

Als dieren in een kooi

Wat Jelle vervolgens meemaakte was een hel. Hij werd in verschillende gevangenissen vastgehouden met als eindstation de beruchte IDC-gevangenis in Bangkok waar hij nog een aantal dagen moest verblijven. "Daar worden mensen niet goed behandeld en zit je als een stel dieren in een kooi. In mijn cel zaten er 82 gevangenen. We kregen drie keer rijst per dag en wat troebel water. Ik sliep op een stukje betonnen vloer van zeventig centimeter bij een meter zestig. Zelf ben ik twee meter lang, dus je kan je wel voorstellen hoe ik daar heb gelegen."

Gewelddadig

Het was voor Jelle belangrijk om uit de problemen te blijven in de gewelddadige omgeving waarin hij belandde. Op de eerste dag in de IDC zag hij al meteen de gekste dingen gebeuren.

"Er was een gevecht bezig in de binnenplaats en mensen werden volledig in elkaar geknuppeld. Ook binnen de cel worden er al gauw problemen gemaakt voor die paar centimeter die je dan hebt. Het gaat er hard aan toe."

99 jaar verbannen

Wekenlang wist Jelle niet wat hem te wachten stond. Niemand sprak Engels en er kwam maar geen einde aan de hel waarin hij belandde. Zijn deportatieproces duurde in totaal drie weken. Hij werd uiteindelijk op een dag zijn cel uit gehaald en kreeg de kans om een ticket naar huis te kopen. "Ik heb meteen een ticket naar Amsterdam gekocht, dat maakte me zo blij. Twee dagen later stond ik op Schiphol." Inmiddels is hij terug in Nederland en komt hij rustig bij van zijn bizarre ervaring. In Thailand staat Jelle nu bestempeld als dief, wat terug te vinden is in zijn paspoort. Hierdoor is hij 99 jaar verbannen uit Thailand en mag hij het land niet meer in.

Ster advertentie
Ster advertentie