FunX

Sara zit vast in Peru: "Alleen de Nederlandse reizigers zijn nog over hier"

foto: EPA - Coronamaatregelen in Lima, Peru
  1. Newschevron right
  2. Sara zit vast in Peru: "Alleen de Nederlandse reizigers zijn nog over hier"

Er zitten momenteel tienduizenden Nederlanders vast in het buitenland wegens de coronacrisis. Sara is er daar een van. Zij zit momenteel vast in een hostel in Peru en het lijkt er niet op dat ze op korte termijn naar huis kan. In FunX Fresh vertelde ze aan Eva hoe de situatie eruitziet.

tegengehouden bij de grens

Sara was bezig met een rondreis door Zuid-Amerika. Na een maand door Peru gereisd te hebben, was ze onderweg naar Bolivia. Maar eenmaal bij de grens aangekomen, werd ze tegengehouden. Het land is in lockdown en ze moest terug. Nu verblijft ze in een hostel en mag ze niet naar buiten. Ze vertelt dat het niet te vergelijken is met de situatie in Nederland:

"In de eerste week van de lockdown deed de politie al invallen in hostels om controles te doen. Je mag in een crisis blijkbaar ook geen alcohol drinken. Toen zijn er mensen opgepakt en meegenomen naar het bureau."

Ticket regelen?

Zelf een ticket naar Nederland regelen, gaat niet. Sowieso gaan alle vluchten vanaf Lima, een stad die op 21 uur rijden ligt van waar Sara momenteel verblijft. "Je moet je registeren bij Bijzondere Bijstand Buitenland. Dan betaal je 900 euro, maar daar komen nog kosten bij om naar Lima te gaan. Maar er gaan niet zomaar bussen."

Als enige over

Het valt Sara op dat veel reizigers uit andere landen al wel terug naar huis zijn. "De Nederlanders zijn de enigen die er nog zijn. Om eerlijk te zijn vind ik dat heel schandalig. Alle mensen uit andere landen zijn al wel opgehaald."

Vast in het buitenland

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft moeite met het terughalen van gestrande reizigers. Van de 23.000 die zich hebben gemeld voor hulp, zijn er pas iets meer dan 1000 teruggehaald, zo meldde De Volkskrant eerder deze week. Een woordvoerder van het ministerie liet weten dat dat komt omdat het tijd en mankracht kost om voor elke zogeheten repatriëringsvlucht toestemming te vragen aan de lokale autoriteiten.

Ster advertentie
Ster advertentie