FunX

Lotte zit vast op de Filipijnen: “We proberen al een week te vluchten”

foto: Lotte (midden) en haar vriendinnen Mathilda en Jasmijn (vlnr) zitten vast op de Filipijnen.
  1. Newschevron right
  2. Lotte zit vast op de Filipijnen: “We proberen al een week te vluchten”

De 21-jarige Lotte en haar twee vriendinnen Mathilda en Jasmijn zitten op dit moment vast op de Filipijnen en kunnen geen kant op. Het land begint in lockdown te gaan door het coronavirus en de drie weten niet wanneer ze terug kunnen naar Nederland. Het zou zomaar nog weken kunnen duren. Lotte vertelde in Start met Fernando meer over de heftige situatie. Ze wil vooral duidelijk maken dat het ook op de Filipijnen een hel is.

Lotte zit vast op de Filipijnen: “We proberen al een week te vluchten”

Lockdown

Lotte is samen met haar vriendinnen een van de vele Nederlandse toeristen die op dit moment vastzitten in het buitenland door het coronavirus. Ze vertelt dat alles op de Filipijnen langzaamaan in lockdown begint te gaan. "Het gaat niet in lockdown omdat hier het coronavirus bekend is, maar omdat ze het willen voorkomen." In Nederland krijgen we stap voor stap te horen wat er gaat gebeuren in ons land. Dat is volgens Lotte niet het geval op de Filipijnen. "Het grote nadeel is dat ze hier eigenlijk gewoon alles meteen dichtgooien zonder aankondiging. [...] Wij moeten dat nu eigenlijk op eigen houtje ondervinden of er te laat achter komen."

Wandelend coronavirus

De drie vriendinnen verblijven momenteel in de stad Puerto Princesa waar het normaal gesproken 24/7 druk is op alle straten. Daar is nu niets van terug te zien. "Sinds gisteren kan je gewoon volledig over de hoofdweg van de stad heen wandelen zonder aangereden te worden. Normaal kan je daar niet eens normaal doorheen rijden." Ook de reacties die Lotte en haar vriendinnen van de locals krijgen, zijn bizar en angstig. Veel bestuurders van taxiscooters doen er normaal gesproken alles aan om een westerling op hun scooter te vervoeren. Dat is nu wel anders volgens Lotte.

"Ze pronken dan ook echt van: kijk naar mij, ik ben deze dames aan het vervoeren. Nu word je echt aangekeken alsof je een wandelend coronavirus bent. Ze proberen je echt met meters te vermijden."

Hamsteren

Inmiddels proberen de meiden al een week te vluchten, maar dat lukt niet. Vanwege de betere omstandigheden in Thailand, zouden zij via de hoofdstad Manilla vliegen naar de Thaise hoofdstad Bangkok. Die vlucht werd helaas last-minute gecanceld. De vriendinnen besloten uiteindelijk in Puerto Princesa te blijven, omdat de situatie in Manilla te heftig zou zijn. Ook het hamsteren is inmiddels begonnen op de Filipijnen. Lotte weet niet of het nodig is, maar doet gewoon mee met de rest door veel in te slaan met haar vriendinnen. "In Nederland ben je er nog van verzekerd dat de supermarkten open blijven. Hier kunnen ze gewoon zeggen van: 'Oh trouwens, alle supermarkten gaan vanaf nu op slot.' Dat is dan ook onmiddellijk en niet over drie dagen ofzo."

Geen paradijs, maar hel

De reden dat Lotte via social media aandacht vroeg voor haar situatie, is omdat ze merkte dat er veel mensen luchtig over deden.

"We kregen constant berichten van: 'Wees maar blij dat je daar zit, jij hebt tenminste mooi weer, een zwembad en je kan naar het strand.' Het is natuurlijk heel leuk en aardig dat het hier mooi weer is, maar op dit moment heb je gewoon liever de veiligheid van thuis in Nederland. We proberen duidelijk te maken dat het hier echt niet leuker is om in quarantaine te zitten dan in Nederland."

Ster advertentie
Ster advertentie