FunX

'Sorry voor mijn broertje'-podcast: hoe twee broers verschillend terechtkwamen

foto: Kees Muizelaarfoto: Kees Muizelaar
  1. Newschevron right
  2. 'Sorry voor mijn broertje'-podcast: hoe twee broers verschillend terechtkwamen

De broers Nahib en Nabil Hamidi zijn op een jonge leeftijd samen met hun familie voor de oorlog uit Afghanistan gevlucht. Eenmaal aangekomen in Nederland, groeiden de twee broers uit elkaar. Nahib deed een goede hbo-opleiding en werd vervolgens docent. Nabil kwam terecht in de criminaliteit en belandde in een jeugdgevangenis. Uiteindelijk vonden de broers elkaar weer terug en besloten ze dit indrukwekkende verhaal na te vertellen in de vorm van een zevendelige Sorry voor mijn broertje-podcast van 3FM en KRO-NRCV. In Start met Fernando vertelt Nahib er meer over.

'Sorry voor mijn broertje': hoe twee broers verschillend terechtkwamen

'Sorry voor mijn broertje'

De naam van de podcast representeert het verleden van Nabil en Nahib. ''Ik zat op de publieke tribune, terwijl mijn broertje moest terechtstaan voor vier overvallen'', vertelt Nahib. Zelf had hij een totaal andere levensvisie: hij studeerde en was hard aan het werk.

Op het moment dat de beelden werden getoond van de overval zat Nahib naast zijn moeder die een brok in haar keel had. Toen hij naar de beelden keek, herkende Nahib meteen het slachtoffer, want die zat naast hem. ''Ik zat tussen twee vrouwen in: aan de ene kant mijn moeder die aan het huilen was om de daden van haar zoon en aan de linkerkant het slachtoffer die moest huilen om de daden van Nabil.'' Nahib kreeg op dat moment een enorm schuldgevoel. Hij wilde zich dan ook aan de vrouwen verontschuldigen voor de daden van Nabil met de woorden 'Sorry voor mijn broertje.' Zo is uiteindelijk de naam van de podcast ontstaan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

''Ik was boos op hem''

Nahib had al een lichtelijk vermoeden dat zijn broer zich bevond in het criminele circuit. Maar toen het arrestatieteam van de politie een inval deed in hun woning, wist hij zeker: zijn broer was bezig met hele erge criminele zaken. ''Ik was heel erg boos op hem dat hij onze familie dat allemaal heeft kunnen aandoen'', vertelt Nahib aan Fernando.

Hij kon zijn boosheid, emoties en gedachten op een gegeven moment niet meer inhouden en besloot een bezoekje te brengen aan zijn broer, die inmiddels in de gevangenis zat. Hij hoopte hierdoor alles te kunnen uiten tegen Nabil.

Uit Nabils non-verbale houding werd duidelijk dat hij zich tijdens het bezoekje van zijn broer besefte wat hij allemaal gedaan had. Nahib besloot hem hierdoor vaker te bezoeken in de gevangenis, waardoor de band tussen de broers hechter en hechter werd.

Quote

Nabils intenties waren goed: hij wilde geld verdienen voor zijn familie. Alleen zijn keuzes waren verkeerd.

Nahib

Verschillende karakters

''Nadat we gevlucht waren, zochten we beide naar onze eigen identiteit in een nieuw land'', aldus Nahib. Hierdoor leefden de twee broers langs elkaar heen. Beiden wilde ze er zijn voor de familie, maar op een hele andere manier. Volgens Nahib hebben de verschillende karkatereigenschappen van de broers een belangrijke rol gespeeld in hun levenspaden. ''Ik ben een harde werker en wat rustiger en geduldiger en hij is het tegenovergestelde.''

Nu is het inmiddels 360 graden gedraaid. Nabil is nu ook een harde werker en doet er met de podcast alles aan om het negatieve van zijn verleden om te zetten in iets positiefs voor de maatschappij.

Benieuwd naar de zevendelige podcast? Je beluistert het hier.

Ster advertentie
Ster advertentie