FunX

Tamara (23) gaat geld ophalen voor Libanon: "Ook het huis van mijn tante is verwoest"

  1. Newschevron right
  2. Tamara (23) gaat geld ophalen voor Libanon: "Ook het huis van mijn tante is verwoest"

De Libanese hoofdstad Beiroet werd dinsdag opgeschrikt door een zware explosie in de haven van de stad. Het dodental is inmiddels opgelopen tot honderd en er zijn zeker vierduizend gewonden. De Libanees-Nederlandse Tamara Hussein heeft nog veel familieleden in Libanon die de ramp van dichtbij hebben meegemaakt. Tamara wil nu geld ophalen voor Libanon en vertelde er meer over in Start met Fernando.

'Ramp boven ramp'

Tamara legt uit dat deze ramp nu boven alle andere rampen en problemen komt waar Libanon mee kampt. "In oktober 2019 zijn er protesten uitgebroken tegen de regering, daarna kwam de coronacrisis. Er is ook sprake van een gigantische inflatie. Zo is de waarde van de Libanese pond met 80 procent gedaald. Daarnaast is er bijna geen elektriciteit en leeft zo'n 50 procent van de bevolking onder de armoedegrens. Dat heeft allemaal zijn tol geëist. Zo is er in de ziekenhuizen niet genoeg capaciteit en worden mensen nu simpelweg geweigerd. Het is ellendig."

Compleet verwoest

De vader van Tamara heeft nog veel broers en zussen die in Libanon wonen. "Zij wonen op ongeveer vijf kilometer afstand van waar de explosie plaatsvond. Ik kreeg allemaal foto's binnen dat de huizen compleet verwoest waren. De explosie heeft zich dus heel ver uitgetrokken. Van vrienden hoorde ik dat de explosie tot wel tien kilometer te voelen was." De familieleden van Tamara zijn gelukkig ongedeerd, maar de schrik is ontzettend groot.

"Mijn tante belde vanochtend huilend op. Haar hele huis is verwoest, er is geen werk, er is amper eten en wat er wel is, is natuurlijk hartstikke duur. Het gaat op zijn zachtst gezegd niet top. Ik hoop er zo snel mogelijk heen te kunnen."

Geld ophalen voor Libanon

In het verleden heeft Tamara zich al eerder ingezet voor Libanon door middel van projecten en vrijwilligerswerk in het land zelf. Samen met een vriendin startte Tamara hierna het project Act Of Benevolence op, wat zich richt op Palestina. "Op dit moment verkopen we t-shirts waarvan de opbrengsten volledig naar een vluchtelingenkamp in Palestina gaan. We gaan nu waarschijnlijk iets soortgelijks doen voor Libanon. Wel willen we nu alvast een deel van de opbrengsten voor Palestina gebruiken voor Libanon."

TopiX-podcast

In de TopiX-podcast vertelde Tamara meer over de situatie in Libanon en hoe de bevolking met de ellende omgaat. Je kunt de hele aflevering hier of op Spotify terugluisteren.

Doneeractie

Wil jij ook je steentje bijdragen door te doneren? Tamara verwijst naar de Libanese NGO Impact Lebanon die een fundraiser is gestart en het gedoneerde geld overmaakt aan het plaatselijke Rode Kruis. Klik hier om te doneren. Update: doneren kan nu ook via Giro555.

Ster advertentie
Ster advertentie