STER Advertentie
STER Advertentie

Is 18 jaar te jong om aan botox en fillers te beginnen?

Is 18 jaar te jong om aan botox en fillers te beginnen?
FunX

Woensdag 20 juni 2018 - 15:44 uur

Als je de magische leeftijd van achttien bereikt, mag je opeens een heleboel nieuwe dingen doen. Drinken, stemmen en... ook een fillertje of botoxje behoort dan tot de mogelijkheden. En van die laatste optie wordt steeds vaker gebruik gemaakt. Maar ben je dan niet te jong? CDA-Kamerlid Joba van den Berg vindt van wel. Zij wil dat de leeftijdsgrens voor dergelijke ingrepen verhoogd wordt van 18 naar 21 jaar. 

Columniste Hester Zitvast en Vlogger Fadim Kurt bespraken dit onderwerp samen met FunX-luisteraars in CritiX. 

Onnodig

Columniste Hester schreef onlangs het artikel 'Verbied botox en fillers tot 21 jaar'Zij is van mening dat achttienjarige niet thuishoren in een botoxkliniek: "Ik vind het veel te jong. Als je 18 bent dan heb je geen rimpels!" Hester denkt ook dat je rond die leeftijd nog helemaal niet in staat bent om zulke beslissingen te nemen. 

"Ik geloof dat je in die jaren nog in ontwikkeling bent. Juist in die fase tussen 18 en 21 jaar kom je wat sterker in je schoenen te staan. En misschien vind je zo'n ingreep na je 21ste dan wel onzin."

'Moet de leeftijdsgrens voor botox en fillers omhoog?'

Onzeker

Volgens Hester is onzekerheid vrijwel altijd de reden om botox of fillers te nemen en juist dat vindt ze zo kwalijk. Zelf liet ze toen ze 37 was ook een rimpel opvullen. Later kwam ze erachter dat het haar niet gelukkig maakte. Met het geld - een paar honderd euro - gaat ze nu liever op vakantie."Het gaat erom dat je iets aan jezelf wil veranderen. Je kunt beter de onderliggende gedachte aanpakken en jezelf afvragen waarom je vindt dat je niet genoeg bent zoals je bent." 

Mooi

Influencer Fadim vindt niet dat onzekerheid altijd de reden voor een ingreep is. Zij heeft haar lippen laten opspuiten en heeft dat puur gedaan, omdat ze het mooi vindt. Ze filmde de ingreep en de YouTube-video is inmiddels tienduizenden keren bekeken. Fadim is het met Hester eens dat botox op je achttiende overbodig is, maar vindt lipfillers een andere kwestie. 

"Ik vind het echt mooi en ga het blijven bijwerken."

Om deze Instagram foto te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Influencen

Fadim is niet de eerste influencer die uitgebreid verslag doet van een filler - of botoxbehandeling. Monica GeuzeMascha Feoktistova van Beautygloss en Selma Omari gingen haar voor. Hester vindt het problematisch dat er zoveel jonge meisjes naar deze video's kijken: "Als zij dat zien, willen ze het ook. Die krijgen mee dat het normaal is om op je achttiende botox of fillers te nemen." 

Voorbeeld

Moeten influencers die veel jonge volgers hebben beter nadenken voordat ze dit soort video's plaatsen? Fadim noemt het een lastige kwestie. Aan de ene kant begrijpt ze dat ze een voorbeeldfunctie heeft en dat er veel jonge meiden naar haar opkijken, aan de andere kant wil ze wel gewoon kunnen blijven doen wat ze zelf wil. 

"Als ik niet laat zien dat ik lipfillers neem, dan heb je juist het gevaar dat mensen denken dat mijn lippen er altijd al zo uitzagen. Dan denken ze: waarom ben ik niet zo geboren?"

'Zetten influencers jongeren aan tot cosmetische ingrepen?'

De leeftijdsgrens van cosmetische ingrepen moet van 18 naar 21 jaar

Meld je aan voor het FunX TopiX panel en geef via je telefoon je mening over allerlei actuele onderwerpen. Jouw stem is belangrijk en die wil FunX laten horen aan de rest van Nederland!

{"c1":"2","c2":"17827132","ns_site":"po-totaal","potag1":"npofunx","potag2":"site","potag3":"npo","potag4":"npo","potag5":"zenderportal","potag6":"audio","potag7":"npofunx","potag8":"site","potag9":"site","name":"npofunx.news.funx.37912-is-18-jaar-veel-te-jong-om-aan-botox-en-fillers-te-beginnen"}