FunX

Lucien wil standbeeld voor zijn broer Def Rhymz: "We gaan het regelen"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Lucien wil standbeeld voor zijn broer Def Rhymz: "We gaan het regelen"

De familie van Def Rhymz startte afgelopen week een crowdfunding om hem een mooi afscheid te geven in Suriname. Het streefbedrag van 40.000 euro werd binnen no time behaald. In Start met Fernando vertelt Def Rhymz' broertje Lucien wat ze met het geld gaan doen en spreekt hij zijn dank uit. Daarnaast deelt hij zijn meest dierbare herinnering en doet hij een oproep aan de burgemeester van Rotterdam. "Het zou mooi zijn als Def een standbeeld zou krijgen."

Def Rhymz betekent veel voor mensen

Def Rhymz overleed op 24 maart als gevolg van hartfalen in een ziekenhuis in Utrecht. Nadat de familie het nieuws afgelopen week met de buitenwereld deelde, werd duidelijk hoeveel hij voor mensen in Nederland betekende. Naast heel veel mooie woorden en steunbetuigingen, werd het streefbedrag van de crowdfunding ruim overschreden en werd er maar liefst 56.000 euro opgehaald.

De naasten van Def Rhymz beleefden een emotioneel moment toen ze zagen wat het overlijden van de rapper losmaakte. "We zaten hier met de hele familie, zijn dochtertje was er ook bij. Toen we zagen hoeveel geld er opgehaald werd, begonnen we te huilen. Het was onwerkelijk", legt Lucien uit. "We weten dat hij veel voor mensen betekent. Maar dat mensen zo snel achter ons gingen staan om hem te supporten, is echt heel dope."

Lucien, broertje Def Rhymz, wil monument voor hem

Op het podium met mama

Lucien werd van jongs af aan door zijn broer betrokken bij zijn shows. Zo ging hij vanaf zijn derde al mee naar optredens. "Mijn mooiste herinnering is toen ik volgens mij zeven of acht jaar oud was. Hij had bedacht dat mijn moeder tijdens het optreden op het podium zou komen. Zij moest doen alsof de show van haar moest stoppen." Zoals afgesproken kwam zijn moeder, in haar badjas, krulspelden in haar haren en een deegroller in haar hand, 'boos' het podium op om Def van stage te halen. "Maar net toen iedereen dacht dat de show erop zat, pakte ze de mic en ging ze meerappen. Het was legendarisch. Mijn moeder deed mee in de show. Iedere keer als we daaraan terugdachten, gingen we helemaal stuk."

Rouwtocht voor Def Rhymz

Def Rhymz maakte mensen graag aan het lachen. Daarnaast wilde hij volgens Lucien nooit zielig gevonden worden. "Dat was zijn kwaliteit, ook in zijn teksten. Hij wist de meest heftige onderwerpen op een komische manier te brengen, waardoor je er anders naar ging kijken." Om zijn legacy te eren, heeft de familie vandaag een bijzonder eerbetoon georganiseerd in Rotterdam, waar Def een groot gedeelte van zijn jeugd heeft gewoond. Zo zal er een rouwtocht zijn die in totaal door veertien straten gaat langs plekken die belangrijk waren voor de rapper. "We zullen hem eren met muziek. Van zijn old school tracks tot zijn grootste hits. Het wordt een grote party."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Standbeeld

Familie en vrienden van Def Rhymz hebben er bewust voor gekozen om de rouwtocht in Crooswijk te laten plaatsvinden. "Zo heeft iedereen de mogelijkheid om op gepaste wijze afscheid te nemen." De rapper maakte er nooit een geheim van veel liefde te hebben voor zijn wijk. Lucien sluit zijn verhaal dan ook af met een oproep aan de burgemeester van Rotterdam. "Het zou echt heel vet zijn als Def Rhymz een standbeeld zou krijgen in Crooswijk. Hij hield van de stad en dat kwam ook vaak terug in zijn lyrics. Als we een monument zouden kunnen regelen, zou dat echt een mooi gebaar zijn."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie