FunX

Emma kreeg te maken met 'chasers': "Mensen met een fetisj voor trans personen"

foto: TikTok @emmawagemansfoto: TikTok @emmawageman
  1. Newschevron right
  2. Emma kreeg te maken met 'chasers': "Mensen met een fetisj voor trans personen"

Catfishes, geghost worden of ongemakkelijke afspraakjes: daten is anno 2022 alles behalve makkelijk. Voor Emma komt daar nog een andere struggle bij. Als trans vrouw kreeg zij namelijk al meerdere malen te maken met chasers, oftewel mensen met een fetisj voor trans personen. "Het zijn voornamelijk mannen die een kink hebben voor trans vrouwen", vertelt ze aan Tannaz. "Ze vinden het een sexy idee en zijn tot alles in staat om hen het bed in te krijgen."

Emma vertelt over chasers: "Dat zijn mensen die een fetisj hebben voor trans personen"

Eng

Wat daten voor Emma lastig maakt, is dat het moeilijk in te schatten is of iemand daadwerkelijk geïnteresseerd is in haar als persoon of dat diegene het gewoon spannend vindt om intiem te zijn met een trans persoon. In dat tweede geval kan dat gevaarlijke situaties opleveren. Trans personen krijgen helaas namelijk vaker te maken met (seksueel) geweld dan cis personen. "Ze (chasers, red.) gaan meestal over lijken en zijn nooit eerlijk. Dat is doodeng", aldus Emma, die hier ook over vertelt op TikTok. "Ik herken ze niet, dus het is altijd een verrassing achteraf."

Cis en trans

De term cis(gender) wordt gebruikt voor iemand die zich prettig voelt bij de genderidentiteit die bij de geboorte is toegewezen. Het is het tegenovergestelde van trans. Iemand die transgender is, heeft een andere genderidentiteit dan die bij de geboorte is toegewezen.

Waarschuwen

Meestal wordt Emma door anderen gewezen op een mogelijke chaser. "De trans community is best wel klein. Ik heb het nu denk ik drie keer meegemaakt en alle keren wezen andere trans vrouwen me er op. Soms zie je ook weleens dat die mannen allemaal andere trans vrouwen volgen, daar kun je het ook aan merken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lastig

Voor Emma is het soms dus lastig om nieuwe mensen te vertrouwen, al doet ze wel haar best om niet te achterdochtig te worden. "Ik zeg altijd maar: 70 procent van de mannen wil nooit een trans vrouw daten, 20 procent is een chaser en dan heb je nog 10 procent over, dat zijn de goede. Daar focus ik me op."

Met dat gevoel de datingmarkt opgaan, is niet altijd makkelijk. "Het is heel vervelend, maar ik heb het een beetje losgelaten. Ik denk dat daten gewoon lastig is als trans vrouw en daar heb ik me bij neergelegd", vertelt Emma. "Maar als er een leuk iemand op m'n pad komt die wel de goede bedoelingen heeft, is het des te leuker."

Geweld tegen trans personen

Trans personen worden in Nederland zeven keer zo vaak mishandeld of daarmee bedreigd als cis personen. Ook zijn ze tien keer zo vaak slachtoffer van cyberpesten. Dat blijkt uit cijfers van Transgender Netwerk Nederland.

Zo'n 43 procent van de trans personen maakt jaarlijks geweld mee. Dat varieert van verbaal geweld en discriminatie tot fysieke en/of seksuele mishandeling, simpelweg om wie ze zijn. Veel trans personen voelen zich daardoor op sommige plekken niet altijd veilig. Vooral uitgaan en daten zijn gebieden waarop ze risico lopen om met anti-transgeweld te maken te krijgen, bijvoorbeeld door chasers.

Ster advertentie
Ster advertentie