Up 2 Date

Lange wachttijden in de transzorg: jongeren grijpen naar zelfmedicatie

foto: NOS Stories
  1. Newschevron right
  2. Lange wachttijden in de transzorg: jongeren grijpen naar zelfmedicatie

De wachtlijsten in de transzorg zijn zo ondraaglijk lang, dat veel jonge mensen zich gedwongen voelen om zelf aan de slag te gaan met medicijnen om in transitie te kunnen gaan. Dat heeft NOS Stories onderzocht. Die zelfmedicatie is echter niet altijd legaal en ook de juiste medische begeleiding ontbreekt.

Mentale gezondheid

Het duurt nu in Nederland soms meer dan drie jaar voordat je kan starten met het medische traject waarmee je in fysieke transitie kunt gaan. Denk aan hormoonbehandeling of een operatie waarbij bijvoorbeeld borsten worden verwijderd.

Die lange wachttijden hebben een groot negatief effect op de mentale gezondheid van wachtende trans jongeren. Van de honderden mensen die NOS Stories bevroeg, gaf ruim 90 procent aan suïcidale gedachten te hebben gehad. Eén op de drie deed een of meerdere pogingen om uit het leven te stappen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Mentaal aan onderdoor'

"Je gaat er mentaal aan onderdoor", vertelt Kai (20) in de video van NOS Stories. Hij heeft heel veel moeite met het zien van zijn eigen lichaam, dat nog vrouwelijke kenmerken heeft, waardoor bijvoorbeeld douchen een hele opgave is. "Je weet wie je bent en als je dan niet kan zijn wie je wil zijn, omdat je nog een soort van moet bewijzen dat je transgender bent, is dat verschrikkelijk."

Cis en trans

De term cis(gender) wordt gebruikt voor iemand die zich prettig voelt bij de genderidentiteit die bij de geboorte is toegewezen. Het is het tegenovergestelde van trans. Iemand die transgender is, heeft een andere genderidentiteit dan die bij de geboorte is toegewezen.

Non-binair en genderfluïde

Een non-binair persoon identificeert zich niet met de hokjes man en vrouw. Non-binair is een parapluterm voor verschillende genderidentiteiten. Zo zijn er mensen die zich zowel man als vrouw voelen, maar ook mensen die zich geen van beide voelen. Anderen voelen zich de ene dag meer vrouw en de andere dag meer man (genderfluïde), terwijl sommige mensen helemaal niet binnen deze termen denken.

Gevolgen

Omdat wachten in veel gevallen niet langer dragelijk is, besluiten veel trans jongeren om zelf medicijnen te regelen. Dat doen ze online, soms illegaal. De juiste medische begeleiding ontbreekt dan en het gebruik van zelfmedicatie is dan ook niet zonder gevaren.

"Je ziet wel dingen gebeuren", vertelt Christa van Bunderen, arts van het genderteam van het Radboudumc. "Bij bloedcontroles zien we dat bepaalde waardes extreem verhoogd zijn, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Bloed dat te dik wordt bij testosteronbehandeling bijvoorbeeld, dat kan op de lange termijn tot bloedpropjes, stolsels en grote medische schade leiden."

Vertellen

Hoeveel trans jongeren precies zelfmedicatie gebruiken, is lastig te zeggen, omdat niet iedereen er eerlijk over is. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat ze daardoor geen medische zorg meer kunnen krijgen. Maar erover vertellen, vooral tegen je arts, is volgens Christa juist belangrijk. "We zullen nooit een behandeling weigeren omdat iemand zelfmedicatie heeft gebruikt. We kunnen juist beter begeleiden als iemand zegt welke medicatie is gebruikt."

Demonstraties

Er wordt al langer aandacht gevraagd voor de lange wachttijden in de transzorg. Zo organiseerde de organisatie Trans Zorg Nu al verschillende demonstraties. "We organiseren het protest om de boodschap duidelijk te maken dat trans mensen de controle moeten krijgen over hun eigen lichamen", aldus hun website.

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfbeschadiging, zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

Ster advertentie
Ster advertentie