FunX

Sharmila (17): "Ik ben bespuugd in mijn gezicht omdat ik een trans vrouw ben"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Sharmila (17): "Ik ben bespuugd in mijn gezicht omdat ik een trans vrouw ben"

Het verhaal van Frédérique, die werd mishandeld vanwege het niet beantwoorden van de vraag 'ben jij een jongen of een meisje', heeft veel reacties losgemaakt. De 17-jarige Sharmila herkent zich in de situatie van Frédérique en vertelt erover aan Sander.

Sharmila: "Ik ben bespuugd in mijn gezicht omdat ik een trans vrouw ben"

Onveilig

"Ik heb zelf tot meerdere malen toe te maken gekregen met fysiek geweld", vertelt Sharmila. Zo werd ze onder andere een keer bespuugd op haar werk. "Allemaal op basis van hoe ik eruit zie en omdat ik een trans vrouw ben."

De gebeurtenissen hebben ervoor gezorgd dat Sharmila zich al sinds haar dertiende niet meer veilig voelt. "Ik ga na tien uur niet meer over straat en als ik het wel doe dan weet ik dat ik sowieso iets van een zelfverdedigingsmiddel bij me moet hebben", aldus Sharmila. "Ik ben er gewoon op voorbereid."

Xenofobie

Waar al die haat vandaan komt, weet ze niet. "Ik denk zelf dat het heel erg voortkomt uit xenofobie, dus de angst voor iemand is die anders is dan jijzelf", zegt ze. "Daarnaast hebben veel mensen iemand nodig om op neer te kijken om zichzelf beter te voelen."

Om dit soort situaties te voorkomen moeten we volgens Sharmila allereerst meer open gesprekken gaan voeren. "Gewoon door te spreken over: hoe ziet gender eruit? Hoe zie jij het? En daar dan discussies over te voeren." Dat kan met elkaar 'aan de keukentafel', maar het moet ook vaker gebeuren in de media. "Dus dat er op tv over wordt gesproken en dat er wordt gestopt met het stereotyperen in films en dat we veel meer gaan kijken naar de mensen zelf en niet meer naar alleen labels."

Ster advertentie
Ster advertentie