FunX

Is de angst voor de invloed van agressieve hiphopteksten onterecht?

  1. Newschevron right
  2. Is de angst voor de invloed van agressieve hiphopteksten onterecht?

Huts a niffauw! Deze en andere termen uit rapnummers horen we niet alleen op de radio, maar worden ook regelmatig in spreektaal gebruikt. Nu is dit voorbeeld onschuldig, maar soms zijn de teksten van hiphopnummers behoorlijk agressief. Scheldwoorden, vrouwen die worden aangesproken als bitches en drugsgebruik als de normaalste zaak van de wereld. Afgelopen zondag werd er bij CritiX door zowel luisteraars als experts gepraat over in hoeverre we worden beïnvloed door dit soort lyrics.

onzin

Uit onderzoek onder FunX-luisteraars blijkt dat 68% denkt beïnvloed te worden door de teksten uit hiphoptracks. Dit houdt in dat de taal of teksten gekopieerd worden of de boodschap van een nummer wordt overgenomen.

Volgens taalkundige en hiphopfan Vivien Waszink gaat die invloed niet veel verder dan het gebruiken van taal uit hiphopmuziek in een informele setting. Angst dat die teksten ons in zo'n mate beïnvloed dat straks niemand meer Nederlands spreekt en alleen nog maar ‘rare’ woorden gebruikt, is volgens haar onzin. "Die talen bestaan allemaal naast elkaar.” Volgens haar ligt de nadruk vaak op het stereotype, agressieve beeld van hiphopmuziek, maar is de angst voor die groffe boodschap onterecht. “Als je gewelddadige games speelt of naar een cabaretier gaat die iedereen belachelijk maakt, hoef je ook niet bang te zijn dat er alleen nog maar scheldwoorden gebruikt worden. Dan wordt er om gelachen. Over hiphopteksten wordt sneller negatief gedaan.”

"Ik verbaas me vaak over de angst. Ik vind die taal juist heel creatief en divers. Ik word enthousiast als ik andere woorden hoor voor dingen die ik al ken, ik deel die zorgen helemaal niet."

ERBIJ WILLEN HOREN

Reclamemaker Joeri Jansen benadrukt dat we hoe dan ook altijd beïnvloed worden, dan wel onbewust. "Alles wat inspeelt op de emotie, beïnvloed je onbewust." Volgens hem zijn we sociale wezens en dat is een belangrijke reden dat we dit soort dingen overnemen. We willen er nou eenmaal graag bij horen en daarom gaan we mee in wat anderen doen en kopiëren we gedrag. Zowel Vivien en Joerie als verschillende luisteraars zijn het erover eens dat het uiteindelijk gaat om wat je na die beïnvloeding doet. Veel mensen zijn verstandig genoeg om zelf te kunnen bepalen welke taal of welk gedrag wel of niet gepast is om toe te passen in een bepaalde situatie.

CritiX

Elke zondag tussen 17:00 en 19:00 wordt er tijdens CritiX een onderwerp ter sprake gebracht waar jij over mee kan praten!

Ster advertentie
Ster advertentie