FunX

CritiX: "Valentijnsdag is bullshit"

  1. Newschevron right
  2. CritiX: "Valentijnsdag is bullshit"
De dag van de liefde is volgens sommigen vernoemd naar Sint-Valentijn, maar volgens historici heeft deze heilige helemaal niets met een liefdesdag te maken. Sterker nog, er waren twee mogelijke Sint-Valentijns in derde eeuw en het is nog altijd onduidelijk naar wie de dag vernoemd is. Is Valentijnsdag niet gewoon een verzinsel van bedrijven die op ons geld uit zijn?

Stemmen

In CritiX (maandag t/m donderdag, 21.00-23.00 uur) behandelde Q-Bah de stelling: 'Valentijnsdag is commerciële onzin. Ik doe er niet aan mee' Een meerderheid (68%) van de stemmers was het hiermee eens.

Geschiedenis

Op een groot aantal websites valt te lezen dat Valentijnsdag een verzinsel is van Amerikaanse en Britse postbedrijven en winkeliers. Die zagen vorige eeuw een kans om meer geld te verdienen. Aan de andere kant bestond er ooit wel het Romeinse liefdesfeest Lupercalia op 15 februari. Mogelijk is dit feest door paus Gelasius omgedoopt tot Sint-Valentijn(sdag) in het jaar 496.

Reacties

In de radioshow CritiX gaven luisteraars uiteenlopende reacties:
Dyuna: "Valentijnsdag is bullshit, je moet je geliefde altijd als een speciaal iemand behandelen. Niet alleen op Valentijn!"
Mario: "Valentijn is geen commerciële bulshit! Mensen zeggen dat omdat ze niemand hebben."
Kadesha: "Ik ben altijd lief voor iedereen, niet alleen op Valentijn."
Alfonzo: "Mijn vriendin ontving rozen op haar werk. Vrouwen vinden Valentijn belangrijk."

Beluister de reacties:



Valentijnsdag-report

Verslaggever Yahia ging de straat op, om te checken wat jij van Valentijnsdag vindt:

Ster advertentie
Ster advertentie