Jongeren filmen zichzelf in de cel in docu 'Hier is het nooit stil'
- News
- Jongeren filmen zichzelf in de cel in docu 'Hier is het nooit stil'
Jaarlijks zitten er ongeveer 1700 jongeren vast. Documentairemaker Sjoerd Oostrik vroeg zich af hoe het is om op jonge leven al opgesloten te zitten. Hij gaf de gevangenen Germain, Abou en Damian een camera om het leven in detentie vast te leggen. Het enige moment dat de jongeren alleen zijn, is 's nachts in hun cel, waar ze praten, dansen, roken, lezen of zwijgen. Buiten de cel worden ze gevolgd door cameraman Tim Kerborsch. Het resultaat hiervan is te zien in de documentaire: 'Hier is het nooit stil'. Vanmorgen vertelde Sjoerd in Start met Fernando waarom hij deze docu wilde maken.
hotel
Nederlandse gevangenissen worden vaak genoeg 'hotels' genoemd, omdat de leefomgeving beter is dan in veel gevangenissen in het buitenland. Zo is er vaak een tv of een spelcomputer, maar volgens Sjoerd betekent zoiets helemaal niets als je geen vrijheid hebt.
''Je zit niet alleen opgesloten tussen muren en stalen deuren. Je zit ook opgesloten in je hoofd. Je zit opgesloten in de verhalen over jezelf, de schuld die je voelt.''
Strenge regels
Er gaat een lange periode aan de documentaire vooraf. Sjoerd kwam op het idee om een documentaire te maken tijdens zijn workshop filmmaken in de tbs-kliniek waar de jongeren zitten. Hij bood de drie gedetineerden aan om hun leven in de cel vast te leggen op beeld. Dat was niet gemakkelijk: het heeft bijna twee jaar geduurd voordat Oostrik eindelijk toestemming kreeg.
De documentaire 'Hier is het nooit stil' wordt vanavond om 23.00 uitgezonden op NPO2. Bekijk nu alvast de trailer:
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Lees ook
FunX
VIDEO: Eerste aflevering Shay's gevangenisserie 'Brieven van Pancho'Sport
Noisey maakt docu 'Hooliganrap' over de clubliefde van hardcore voetbalsupportersFunX Rotterdam
Jay Oliveira maakte documentaire over ex-topcrimineel John JansenFunX
Oud FunX-dj Serginio onterecht onder schot gehouden, omdat hij toevallig dezelfde route reed als prinses Amalia