FunX

Nieuw akkoord voor beter kinderpardon: waar praten we over?

foto: Pexels
  1. Newschevron right
  2. Nieuw akkoord voor beter kinderpardon: waar praten we over?

Er is eindelijk een akkoord voor een beter kinderpardon! Presentator Tim Hofman ging eind vorig jaar met ruim 250.000 handtekeningen richting de Tweede Kamer en daar is gehoor aan gegeven. De vier regeringspartijen, VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, hebben gisteren besloten dat er een soepelere regeling komt voor de 700 asielkinderen. Maar hoe gaat dit nieuwe kinderpardon dan eigenlijk in z'n werk? In Turn Up! belden Giorgio en Vanessa voor meer uitleg met politiek verslaggever Peter Hunting.

"Het kinderpardon is ooit ingesteld om kinderen, die illegaal in Nederland verblijven, legaal te maken. Dat gold voor een bepaalde groep mensen die langer dan vijf jaar in Nederland was en meewerkte aan de uitzetprocedure. Wanneer dat, door schuld van Nederlandse organisaties, heel lang duurde, mochten ze uiteindelijk in Nederland blijven. Maar een heleboel kinderen vielen daarbuiten en daar moest een oplossing voor gezocht worden."

geboren en getogen

Peter geeft het voorbeeld van een jongetje, waarvan de moeder ooit illegaal Nederland binnenkwam vanuit China. Het Chinese jongetje werd in Nederland geboren, maar was ook illegaal, omdat zijn moeder geen verblijfsvergunning had. "Op een dag hoorde de vrouw dat ze niet mocht blijven en haar zoontje met haar mee moest. Hij was nog nooit naar China geweest, sprak de taal niet en raakte er ongelooflijk van in de stress. Op het allerlaatste moment hoorde het jongetje dat hij toch mocht blijven."

hoop

Zo'n proces is slopend en kan jaren duren. Met het nieuwe akkoord worden alle 700 zaken opnieuw beoordeeld. "De verwachting is dat 90 procent van die kinderen mag blijven. Daar staat wel wat tegenover. De regeling zoals het nu is, wordt afgeschaft. Er gaat meer geld naar de Immigratie- en Naturalisatiedienst om ervoor te zorgen dat die hele procedure sneller gaat. De hoop is nu dat de kinderen die zich hier echt geworteld hebben in Nederland kunnen blijven en dat er in de toekomst gezorgd wordt, dat als mensen het land moeten verlaten, zo'n procedure niet tien jaar duurt."

fucked up

Vlak voordat het akkoord werd bereikt, is een Armeens gezin uitgezet. En dat is echt fucked up. Ze zijn boos en willen alsnog in aanmerking komen voor de nieuwe regeling. Volgens Peter is er niet echt een duidelijke manier hoe ze hiermee om moeten gaan en wat er nog precies voor ze gedaan kan worden.

Ster advertentie
Ster advertentie