FunX

Moslims zijn het probleem in Nederland

  1. Newschevron right
  2. Moslims zijn het probleem in Nederland

Neehee, dat meen ik niet. Maar eerlijk, je klikte. En da's het probleem: het werkt. Moslims zijn big business in medialand, vooral in een negatieve context zorgen ze voor likes en retweets. En dáár draait het allemaal om. Cijfers, hits. Vorm boven inhoud, snelheid boven verdieping. Zichtbaarheid boven de waarheid.


Shariadriehoek
Vanmorgen bleek dat Trouw-journalist Perdiep Ramesar afscheid neemt van de krant waar hij voor werkte. Ramesar zorgde voor opschudding door de Haagse Schilderswijk in mei te bombarderen tot de ‘Sharia Driehoek’. Media doken op het nieuws, er werden Kamervragen gesteld en Geert Wilders ging er zelfs op werkbezoek. Niemand controleerde de bronnen. Sex sells, zeggen ze. Maar sensatie scoort nog beter. En dat telt.

Moslimpje pesten
Het Sharia Driehoek-stukje is slechts één van de voorbeelden van moslimpje pesten. En moslimpje pesten mag hè, dat hoort bij onze vrijheid van meningsuiting. Als opiniemaker en politicus mag je, tot kwetsends toe, roepen wat je wil. Als journalist heb je die vrijheid minder.

Als journalist mag je onderzoeken wat je wil maar het is je taak om de waarheid te achterhalen en dáár verslag van te doen. Opdat daarover kan worden gediscussieerd. Misschien heeft Perdiep het verkeerde beroep gekozen. Maar ik vrees van niet.


Geert Wilders in de Sharia Driehoek: buiten het zicht van de camera krijgt een ongelovige man zweepslagen na het doen van een peukie op straat.

Journalistiek Nederland
Ik vrees dat Perdiep slechts één voorbeeld is uit de keur aan journalisten die allang niet meer objectief zijn. Waarheidsvinders zijn sensatiezoekers geworden. Objectiviteit en nuance zijn ver te zoeken. Of steeds meer mediafiguren bevooroordeeld te werk gaan, weet ik niet.

Wel denk ik dat men stukjes schrijft, interviewtjes voorbereidt en radio- en televisie-items maakt waarmee men vermoedt aan de onderbuik te zullen beantwoorden. Sensatie, sensatie, sensatie. Al werkt dat stigmatisering, discriminatie en tweedeling in de hand. En nog wel meer.

Tunnelvisie/slachtofferrol
Het consequent eenzijdig belichten van nieuws en het systematisch plakken van louter negatieve etiketjes op moslims in het bijzonder en allochtonen in het algemeen, zorgt er óók voor dat werkelijke problemen niet meer (kunnen) worden besproken.

Tunnelvisie vanuit de media, zorgt voor het versterken van een bepaald verdedigingsmechanisme. En precies dit vergroot de kans dat mensen blijven hangen in een culturele slachtofferrol, óók wanneer dit onterecht is. Er zijn zelfs mensen die hier hun brood mee verdienen.


Geert Wilders in de Sharia Driehoek: met gevaar voor eigen leven redt hij hier een vrouw die haast gestenigd zou worden voor het dragen van die kleur broek.

Echte problemen
Problemen als de agressieve en potentieel gewelddadige vormen van religieus fundamentalisme, armoede, taalachterstand, werkloosheid, identiteitscrises, seksueel misbruik, huiselijk geweld en criminaliteit blijven onbesproken. Net als geïnstitutionaliseerd racisme en alle andere vormen van die volksziekte.

Omdat stigmatisering en het bevechten van die stigmatisering simpelweg te veel tijd en energie vragen. En te veel likes, retweets en centjes opleveren.Open, eerlijk, inhoudelijk, respectvol en (dus) constructief debatteren? Hoezo? Scoren is leuker!

Aan mediageilheid grenzende geldingsdrang hoort niet bij journalisten, die met die eigenschap niet alleen afbreuk doen aan het vak van hun collega’s maar ook een complete bevolkingsgroep buitenspel zetten, werkelijke problemen vergeten en daarmee een samenleving ernstige schade toebrengen. Ik vraag me af of clowns als onze Trouw-journalist zich dáár bewust van zijn.

Ik zou het willen onderzoeken, maar ja. Ik ben geen journalist.


Ster advertentie
Ster advertentie