STER Advertentie
STER Advertentie

Deze dame gaat door het leven zonder voornaam

Deze dame gaat door het leven zonder voornaam
Instagram: themfway

Donderdag 18 juli 2019 - 16:45 uur

|

Door:

Milou

Een voornaam hebben is voor bijna iedereen heel vanzelfsprekend. Maar niet voor de Belgische Marie-France (37). Op haar paspoort en bankpas staat in het vakje van voornaam een 'X'. In Start met Fernando legt ze uit hoe dat kan.

Geen legale voornaam

Marie-France is in 1982 geboren in Congo. Ze vertelt dat president Mobutu daar aan de macht was. Nadat Congo jarenlang een kolonie van België was, besloot deze president dat hij de Afrikaanse cultuur weer meer terug wilde brengen in het land. Daarom verbood hij onder de inwoners alle Europese voornamen. Marie-France kon haar tweede, Congolese naam houden, maar haar voornaam werd niet meer toegelaten.

"Iedereen noemt me Marie-France, maar ik heb eigenlijk geen legale voornaam."

First name unkown

Toen Marie-France naar België verhuisde, stond er op haar papieren bij voornaam dan ook niks ingevuld. Er staat een 'X' of FNU: first name unkown. Dat is behoorlijk onhandig, bijvoorbeeld bij het boeken van een vliegticket. Soms denken mensen op het vliegveld bijvoorbeeld dat ze met valse papieren probeert te reizen.

Onbekend

Marie-France vertelt dat meer Congolezen dit probleem hebben. Om aandacht te vragen voor deze situatie, startte ze voor de grap een crowdfundingsactie om de kosten van het officieel maken van haar voornaam te dekken. "Ik wilde aan de mensen laten weten dat ik mijn hele leven in België geen voornaam heb. Veel mensen wisten dat niet."

"Niemand spreekt over dit soort problemen. Dat is niet sexy genoeg denk ik."

Nieuwe id-kaart

Binnenkort krijgt Marie-France eindelijk haar voornaam op haar nieuwe identiteitskaart. En daar gaat ze alvast een nieuwe foto's voor laten maken, want zoals ze zelf zegt: "die foto moet echt lit zijn!"

Populair op FunX.nl