STER Advertentie
STER Advertentie

Abortusbuddy's gaan vrouwen langs intimiderende demonstranten helpen

Abortusbuddys gaan vrouwen langs intimiderende demonstranten helpen
ANP

Dinsdag 3 maart 2020 - 15:59 uur

|

Door:

Francesco

Nog steeds worden zwangere vrouwen die abortus willen plegen geïntimideerd door demonstranten bij abortusklinieken. Eva de Goeij is werkzaam voor het Humanistisch Verbond en het feministisch platform De Bovengrondse en zette zich namens deze organisaties in voor het abortusbuddy-project. Dit om zwangere vrouwen te ondersteunen en helpen bij hun abortusproces. Eva vertelde er meer over in Start met Fernando.

'Je gaat naar de hel'

Ook Eva onderging in 2018 zelf een abortus. Dat was al een heftig proces op zich, maar de demonstranten die bij de kliniek stonden, maakten het nog moeilijker. Eva was in haar eentje en voelde zich geïntimideerd. "Ze schreeuwden: 'Je gaat naar de hel, je bent een moordenaar.' Daar ben ik heel erg van geschrokken." 

Rondvraag

Het Humanistisch Verbond en De Bovengrondse deden navraag bij klinieken. Daaruit bleek dat elf van de veertien abortusklinieken in Nederland last ondervinden van anti-abortus demonstranten. In vijf gevallen is dat twee tot drie keer per week. In andere gevallen een paar keer per maand. "Ze houden anti-abortusdemonstraties ook weleens ergens anders, maar in de meeste gevallen is het pal voor de kliniek." 

Om deze Instagram foto te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Abortusbuddy

Als antwoord op dit probleem bedacht het Humanistisch Verbond in samenwerking met De Bovengrondse het abortusbuddy-project dat deze week van start ging. "We zijn dat gestart na aanleiding van die toename, maar ook omdat er nog een heel groot taboe bestaat rondom abortus. Heel veel mensen moeten door schuld en schaamte alleen naar de kliniek, terwijl ze dat eigenlijk niet willen." Om dit soort mensen te helpen, werd er de afgelopen maanden hard gewerkt aan het opleiden en selecteren van abortusbuddy's. Door heel Nederland meldden zich 3500 mensen aan die buddy wilden worden. Uiteindelijk zijn ze begonnen in Rotterdam en Den Haag waar er 22 getraind werden.

"Zij hebben ook een gedragscode ondertekend. Na afloop moeten zij de gegevens wissen van de persoon die ze begeleidden. Ook moeten zij zich neutraal opstellen en zich niet bemoeien met de keuze. Wij vinden het heel belangrijk dat zo de vrije toegang tot de abortuszorg wordt gewaarborgd."

Buddy nodig? 

Heb je behoefte aan een buddy? Check dan de website www.samennaardekliniek.nl waar je een aanvraag kunt doen. 

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Populair op FunX.nl

  • Politie stopt met zoeken naar Glee-actrice Naya Rivera

  • Album 'Allemaal een Droom' van Boef gaat viraal

  • Amerika neemt harde maatregelen tegen China om Oeigoeren

  • 'Grote zorgen bij familie over bipolaire Kanye West'

  • Bedrijf zoekt mensen die tegen betaling willen slapen

  • Boef vertelt bij 'Andy in de Auto' over Selma Omari en zijn nieuwe album