FunX

Fatoumata (26): "Ik hoop dat meer mensen van kleur bloed gaan doneren"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Fatoumata (26): "Ik hoop dat meer mensen van kleur bloed gaan doneren"

Bloed doneren kan levens redden. Maar wist je dat dat de kans groter is dat de donatie aanslaat als de etniciteit van de donateur hetzelfde is als die van de ontvanger? Onder bijvoorbeeld Marokkaanse, Surinaamse, Turkse, Caribische en Afrikaanse Nederlanders wordt er echter te weinig bloed gedoneerd. Dit terwijl juist deze groepen een verhoogd risico op sikkelcelziekte lopen en er dus méér van hun bloed nodig is. FunX sprak met de Congolees-Nederlandse Fatoumata (26) en de Kaapverdiaans-Nederlandse Alicia (24) over het belang van bloed doneren.

Quote

Zonder donorbloed kan ik het acute chest syndroom krijgen, waardoor ik aan de beademing moet.

Fatoumata

Wisseltransfusie

Fatoumata heeft de zeldzame en chronische sikkelcelziekte. Daardoor heeft ze geregeld heftige pijnaanvallen en kan ze te maken krijgen met andere complicaties. "Soms ontstaan er bloedstolsels, waardoor mijn bloedvaten verstopt raken. Daardoor kan ik het acute chest syndroom krijgen: een ernstige aandoening van de longen waardoor ik aan de beademing moet."

Wat is sikkelcelziekte?

Sikkelcelziekte is een erfelijke ziekte waarbij de rode bloedcellen qua vorm veranderen in een sikkel. Hierdoor verliezen de cellen hun elasticiteit, beginnen ze soms te klonteren en verstoppen ze de bloedvaten. Sikkelcellen kunnen minder goed zuurstof transporteren en worden sneller afgebroken dan gezonde rode bloedcellen. Hierdoor hebben sikkelcelpatiënten chronische bloedarmoede, heftige pijn en kunnen ze te maken krijgen met andere complicaties. Denk aan oorgaanschade en het acute chest syndroom.

Evolutionair voordeel

Oorspronkelijk kwamen sikkelcellen voornamelijk voor in gebieden waar ook malaria voorkwam, zoals West- en Centraal-Afrika. Sikkelceldragers zijn genetisch gezien beschermd tegen Malaria. Het sikkelgen bood in het verleden dus een evolutionair voordeel, legt stichting IXL Sickle Cell Awareness uit. De Afrikaanse diaspora kampt nog steeds relatief vaak met sikkelcelziekte, ook in Nederland.

Geen bloedtransfusie vanwege antistoffen

Om met haar ziekte om te gaan, is het belangrijk dat Fatoumata regelmatig wisseltransfusies krijgt. Tijdens die transfusie worden de meeste sikkelcellen vervangen door rode bloedcellen van de donor. Maar er is één probleem: een goede match is vereist voor een succesvolle transfusie, terwijl er honderden soorten bloedgroepen zijn.

Wanneer de bloedgroepen van de donor en de ontvanger niet matchen, kan dat voor grote problemen zorgen. "Ik ken veel patiënten die in aanmerking komen voor een bloedtransfusie, maar die niet kunnen krijgen, omdat ze na eerdere transfusies van niet goed matchend bloed antistoffen hebben ontwikkeld. Dit komt zowel in Nederland als in België voor", vertelt Fatoumata.

Quote

Ik ken niemand in de Congolese community die bloed doneert.

Fatoumata

Gebrek aan kennis

Daarom vindt Fatoumata het belangrijk dat er meer kennis komt over het belang van bloed doneren, vooral binnen communities van kleur. "Ik ben zelf Congolees, maar ik ken niemand in de Congolese community die bloed doneert. Ik denk dat het vooral komt door een gebrek aan kennis", vertelt Fatoumata. "Daarom probeer ik het gesprek aan te gaan met andere donkere mensen, zodat meer mensen bloed doneren. Of ze nou Congolees, Kaapverdiaans of Surinaams zijn. Ik hoop dat mensen zich gaan beseffen hoe belangrijk dit is voor onze communities."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bloed doneren

Vanwege het grote tekort aan bloeddonoren van kleur besloot de Kaapverdiaans-Nederlandse Alicia zich aan te melden als donor bij een bloedbank. "Ik las een paar jaar geleden een artikel over sikkelcelziekte en de grote vraag naar bloeddonaties. Ik kende die ziekte al wel, maar ik wist niet dat er zo'n grote vraag was naar donaties van mensen met een niet-westerse migratieachtergrond." Inmiddels doneert ze anderhalf jaar bloed aan sikkelcelpatiënten.

foto: Privéfoto

Alicia

Binnen tien minuten klaar

Ook Alicia hoopt dat meer mensen van kleur besluiten bloeddonor te worden. "Je wordt maar een paar keer per jaar opgeroepen en afhankelijk van je bloedsomloop duurt de bloeddonatie meestal maar tien minuten. Vervolgens word je naar de kantine gestuurd, waar je kunt bijkomen met wat gratis eten en drinken. Vaak sta je binnen een half uur weer buiten", aldus Alicia.

Wil je meer informatie over bloed doneren of wil je je aanmelden als bloeddonor? Ga naar https://www.sanquin.nl/

Het zit in je bloed

Wil je meer weten en meepraten over bloeddonatie onder groepen met een migratieachtergrond? Aanstaande maandag 10 oktober om 20.00 uur gaan medische experts, patiënten en mensen uit diverse gemeenschappen erover in gesprek op het evenement Het zit in je bloed! bij Rode Hoed in Amsterdam.

Ster advertentie
Ster advertentie