FunX

Dodenherdenking: wat herdenk jij tijdens de 2 minuten stilte?

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Dodenherdenking: wat herdenk jij tijdens de 2 minuten stilte?

Ieder jaar op 4 mei herdenken we in Nederland om 20.00 uur 's avonds alle slachtoffers die omkwamen in oorlogssituaties sinds de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog. Dat doen we met twee minuten stilte. In TopiX werden de luisteraars gevraagd waar zij aan denken tijdens die twee minuten stilte en wat het voor hen betekent.

Dat kleine beetje vrijheid

In deze coronatijden beseffen de nieuwere generaties steeds meer hoe groot de waarde van vrijheid is. Daarom staat Jur dit jaar extra stil bij de tijd waarin we op dit moment leven. Hij vindt het leven tijdens de coronacrisis zwaar, maar waardeert dat kleine beetje vrijheid dat we nog steeds hebben extra veel.

"Wij kunnen nog wel naar buiten. Veel mensen die de Tweede Wereldoorlog meemaakten moesten onderduiken en stil zijn."

Niet alleen WOII

Het is belangrijk om te weten dat tijdens Dodenherdenking officieel alle slachtoffers wereldwijd herdacht worden die sinds de Tweede Wereldoorlog omkwamen in oorlogssituaties. Daarom herdenkt Ferdi zowel de gevallen slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog als die in andere oorlogen. "Denk aan de recentere missies, zoals Afghanistan, Irak en ook Korea. Burgers lijken dat te negeren of te vergeten." Kell sluit zich daarbij aan en vindt dat Dodenherdenking voor bewustwording moet zorgen over de problemen die nog steeds spelen in de wereld.

"Ik herdenk niet alleen de mensen die tijdens WOII zijn omgekomen, maar ook degenen die nu nog middenin een oorlog zitten of vluchten voor hun eigen veiligheid. Het maakt je bewust van hoe goed we eigenlijk leven." ​

Gedachten die afdwalen

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat het helemaal langs je heen gaat of dat je het vergeet. Dat gebeurde Bas weleens in het verleden door zijn drukke baan in de horeca. "In de horeca kan het gebeuren dat je daar niet altijd tijd voor hebt. Ik probeer er wel aan te denken, maar dan is het soms al 20.00 uur geweest. Als ik vrij ben, probeer ik wel de tv aan te zetten en naar de Dodenherdenking te kijken."

Bas is niet de enige die het moeilijk heeft om zich helemaal te focussen op de twee minuten stilte. Zo vertelt een andere luisteraar: "Ik denk aan alle slachtoffers, maar ook aan hoe moeilijk het eigenlijk is om twee minuten stilte te houden. Er gaat van alles door me heen en er komen allerlei gedachtes bij kijken. Ik heb daar toch wel moeite mee."

"Vereerd om de vrijheid te beschermen"

Hicham zit zelf in het leger en staat vooral stil bij wie net als hij voor onze vrijheid streed. "Ik denk aan alle doden en dan met name mijn voorgangers: de gevallen soldaten. Ik besef op deze dag hoe belangrijk vrijheid is en dan voel ik mij vereerd dat ik nu de vrijheid mag beschermen."

Ook Marloes stuurde een bijzondere voicememo. Zij staat vooral stil bij de zware tijd waarin haar oma heeft moeten leven. Haar oma maakte de oorlog in zijn meest ellendige vorm mee en zat gevangen in een concentratiekamp. "Mijn oma leeft nog en is nu 92 jaar. Mijn familie is joods, dus mijn oma heeft de oorlog van binnenuit meegemaakt. Ze heeft ook bij Anne Frank in de klas gezeten. Het is een bijzonder verhaal waar ik elk jaar weer bij stilsta."

funxvideo_5eb027bf22647

Ster advertentie
Ster advertentie