Up 2 Date

Rutte zegt sorry voor overheidshandelen tijdens Tweede Wereldoorlog

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Rutte zegt sorry voor overheidshandelen tijdens Tweede Wereldoorlog

Premier Rutte heeft vandaag tijdens een toespraak bij de Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam excuses aangeboden namens de Nederlandse regering voor de manier waarop er door onze regering gehandeld is tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat deed hij het Spiegelmonument Nooit meer Auschwitz in het Amsterdamse Wertheimpark.

Excuses voor toen

"Nu de laatste overlevenden van de Holocaust nog onder ons zijn, bied ik vandaag namens de regering excuses aan voor het overheidshandelen van toen", zei Rutte. "Geen woord kan zoiets groots en gruwelijks als de Holocaust ooit omvatten. Aan ons, de generaties van na de oorlog, is de opdracht om te blijven herdenken om de doden met hun volle naam te eren."

{twitter https://twitter.com/MinPres/status/1221383972887896064 }

Excuses in 2012

De PVV eiste in 2012 al dat de Nederlandse regering excuses moest aanbieden voor de passieve houding die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd aangenomen. Volgens Rutte was er destijds volgens hem geen "breed gedragen advies" uit een kring van betrokkenen. Ook was er volgens de premier toen nog geen informatie die zou moeten leiden tot excuses.

Auschwitz

Het is morgen precies 75 jaar geleden dat concentratiekamp Auschwitz door het Russische leger werd bevrijd. In dat vernietigingskamp in Polen zijn zeker 1,1 miljoen mensen om het leven gekomen. Op 16 juli 1942 vertrok de eerste trein vanuit het Drentse Westerbork naar het concentratiekamp en in totaal werden 107.000 Joden weggevoerd naar Auschwitz. Tussen 1933 en 1945 hebben de nazi's miljoenen mensen vermoord. Het grootste deel van deze mensen was Joods, maar ook Sinti en Roma, homoseksuelen, gehandicapten, Jehova's Getuigen en vele anderen werden om het leven gebracht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie