FunX

Nieloefaar zet zich in voor vrouwen in Iran: "Ik zie het als m'n plicht"

foto: Instagram @nieloefaar
  1. Newschevron right
  2. Nieloefaar zet zich in voor vrouwen in Iran: "Ik zie het als m'n plicht"

Het is Internationale Vrouwendag en daarom ontvangt Tannaz de hele avond inspirerende vrouwen in de FunX-studio. Zo schuift Nieloefaar aan, die zich door middel van haar muziek en social media inzet voor vrouwen in Iran. Zo knipte ze vorig jaar uit solidariteit haar haren af en zong ze onder andere bij Eva Jinek live een Iraanse versie van het protestlied Bella Ciao. "Het voelt als mijn plicht. Het is het minste wat ik kan doen."

Quote

Als niemand er iets van zegt of er iets aan doet, gebeurt er ook niets. De vrouwen in Iran hebben onze steun nodig, koste wat het kost.

Verplaatsen

Nieloefaar, die zelf Iraanse roots heeft, voelt zich erg betrokken bij de situatie in Iran. "Mensen denken vaak: het is gewoon een land in het Midden-Oosten, daar is altijd wel wat aan de hand. Maar ik bekijk het van persoon tot persoon en verplaats me in de mensen", vertelt ze. "Net als Mahsa Amini. Dat had ik zelf kunnen zijn."

Nog steeds aan de gang

In het Nederlandse nieuws verschijnen steeds minder berichten over Iran, maar dat betekent niet dat de problemen daar zijn opgelost. "In het nieuws hoor je er minder over, maar het is nog steeds aan de gang. Mensen gaan nog steeds de straat op. Een revolutie kan jaren duren."

Ze vertelt dat het regime daar nog altijd streng op reageert door mensen op te pakken en verwijst naar de vergiftigingen van duizenden schoolmeisjes die de afgelopen maanden plaatsvonden. "Dat komt sowieso door het regime, al blamen die het weer op wat anders."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat gebeurde er met Mahsa Jina Amini?

Mahsa Amini (22), wiens echte voornaam Zhina of Jina (Koerdisch voor 'leven') is, werd op 13 september op gewelddadige wijze opgepakt door de zedenpolitie in de Iraanse hoofdstad Teheran. Die politie controleert of iedereen de religieuze regels van de regering volgt en pakt vrouwen op wanneer zij hun hoofddoek niet (goed) dragen, in 'te strakke broeken' lopen of op een andere manier niet aan de kledingvoorschriften voldoen. Dit was ook de aanleiding voor Mahsa's arrestatie en daarom zou ze naar een 'opvoedcentrum' op het politiebureau gebracht worden.

Volgens ooggetuigen werd Mahsa mishandeld door de politie. Een paar dagen later overleed ze. Autoriteiten claimen dat ze is overleden aan 'plotselinge hartfalen', maar volgens haar familie en getuigen raakte Mahsa in coma door klappen op haar hoofd en was ze bij aankomst in het ziekenhuis al hersendood verklaard. Een commissaris van de Verenigde Naties eiste een onderzoek naar de dood.

Protesten en harde aanpak

Sinds Amini's dood zijn er enorme protesten uitgebroken tegen het strenge islamitische regime in Iran. Niet alleen vanwege het wel of niet dragen van een hoofddoek, maar ook om te demonstreren voor meer vrouwen- en mensenrechten in het algemeen. Iraniƫrs gaan massaal de straat op, schreeuwen leuzen tegen de regering en vrouwen verbanden hun hoofddoek en knippen hun haren af. Daar wordt door de lokale autoriteiten hard tegen opgetreden: mensenrechtenorganisaties melden duizenden arrestaties, vele gewonden en al zeker 450 doden. Begin november werd door Iraanse wetgevers gestemd voor nog strengere straffen voor demonstranten, waaronder de doodstraf.

Gevaarlijk

Je uitspreken over het regime in Iran is niet zonder gevaar, zelfs als je in Nederland zit. "Ik was me er vanaf het begin bewust van dat er ook buiten Iran spionnen zijn", vertelt Nieloefaar. Daarom is ze voorzichtig met het uitwisselen van informatie met bekenden in Iran. "Er kunnen nog steeds telefoontjes worden afgeluisterd. Met mijn familie heb ik oppervlakkig contact, maar ik hoor wel via via wat er gebeurt."

Positieve reacties

Nieloefaar heeft haar muziek al op verschillende plekken laten horen. "Ik heb heel veel positieve reacties gekregen van mensen die zeggen dat ze trots op me zijn, ook vanuit Iran. Daar is het ook uitgezonden, dus het heeft wel veel impact gehad."

Die reacties motiveren haar om verder te gaan met zich uitspreken, onder meer in haar muziek. "Ik zie het als m'n plicht. Het is het minste wat we kunnen doen vanuit het veilige Nederland." Ze spoort anderen dan ook aan om berichten over Iran te blijven delen. "Laat je stem horen en maak mensen bewust, want velen weten niet wat er speelt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer over de situatie in Iran

Sinds de 22-jarige Mahsa Jina Amini in september om het leven kwam nadat ze op gewelddadige wijze werd opgepakt door de zedenpolitie in Teheran, vinden er grote protesten plaats in Iran. Mensen protesteren massaal tegen het regime. De autoriteiten treden daar hard tegen op: mensenrechtenorganisaties meldden al vele arrestaties, gewonden en doden en er wordt gevreesd voor duizenden executies. Meer artikelen over de situatie in Iran vind je op FunX.nl/Iran.

Ster advertentie
Ster advertentie