FunX

Loonkloof, femicide en vooroordelen: Vrouwendag is nog altijd meer dan nodig

foto: FunX | Delicia Çelik
  1. Newschevron right
  2. Loonkloof, femicide en vooroordelen: Vrouwendag is nog altijd meer dan nodig

Het is vandaag Internationale Vrouwendag, wat betekent dat er wereldwijd wordt stilgestaan bij vrouwenrechten en de strijd voor gelijke kansen voor iedereen, ongeacht gender of sekse. En ja, dat is helaas nog steeds nodig, want ook in Nederland is nog steeds niet iedereen gelijk. Op de wereldwijde ranglijst voor gelijkheid tussen vrouwen en mannen staat ons land op een zielige 28e plaats en als het op dit tempo doorgaat, duurt het nog 88 jaar voordat er hier gendergelijkheid is, zo maakt WOMEN Inc. vandaag bekend. Cécile Wansink, werkzaam bij de organisatie, legt uit wat er beter moet.

Wat wordt er 'gevierd'?

Internationale Vrouwendag wordt wereldwijd op verschillende manieren 'gevierd'. Waar het in sommige landen echt een moment van feest en waardering is, is het in Nederland vooral een dag om stil te staan bij wat er beter moet. Dat wordt onder andere gedaan met een jaarlijkse protestmars, die dit jaar in plaats van de Women's March de naam Feminist March heeft gekregen. Het doel is namelijk gelijke kansen voor iedereen en dat gaat niet alleen vrouwen aan, maar iedereen die te maken heeft met discriminatie. "Andere ongelijkheden hebben dezelfde oorzaak, namelijk dat de witte cis-gender hetero man nog vaak de norm is en dat die ook de meeste macht heeft", aldus Cécile. "Dat beperkt meer mensen dan alleen vrouwen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De stand van zaken

Een veelgehoorde opmerking is: "Maar vrouwen hebben toch al lang gelijke kansen?" Helaas is het niet zo positief gesteld met de emancipatie in Nederland als veel mensen denken. WOMEN Inc. heeft op hun website allerlei cijfers verzameld die de stand van zaken aantonen. Hieronder ligt Cécile drie belangrijke punten verder toe. "Die cijfers hebben een directe impact op het leven van vrouwen."

1. Vrouwen krijgen minder betaald

"Gemiddeld verdienen vrouwen per uur 13 procent minder dan mannen."

In Nederland verdienen vrouwen gemiddeld minder geld dan mannen. Dat wordt de loonkloof genoemd. Voor een deel komt dat doordat vrouwen minder vaak leidinggevende - en dus goedbetaalde - functies hebben dan mannen. "Vrouwen werken veel in sectoren die slecht betaald worden, zoals het onderwijs en de zorg", legt Cécile uit. Daarnaast besteden ze anderhalf keer zoveel tijd aan onbetaalde zorgtaken, zoals het huishouden.

Maar ook als het gaat om exact dezelfde functies krijgen vrouwen in sommige gevallen minder betaald. Dat noemen we ongelijke beloning. "Dat gaat om hetzelfde werk, dus vrouwen die voor dezelfde functie minder betaald krijgen dan mannen. Dat is gewoon discriminatie en per wet verboden." Onbewuste vooroordelen spelen daarbij een grote rol. "Dat men bij het sollicitatieproces een vrouw bijvoorbeeld lager inschat dan een man en haar dus minder betaalt."

Om ongelijke beloning tegen te gaan, wordt er al een tijd gepleit voor een wet die zegt dat bedrijven transparant moeten zijn over hun lonen. "Zodat ze er ook op kunnen worden aangesproken. Als het goed is, komt die wet er binnenkort via de Europese Unie en dan moet Nederland 'm ook binnen twee jaar invoeren."

2. Femicide

"Elke acht dagen wordt in Nederland een vrouw vermoord omdat ze vrouw is. In 6 van de 10 gevallen van femicide is de vermoedelijke dader haar (ex-)partner."

Femicide, oftewel moord door een man op een vrouw met als motief haat, minachting, plezier of een gevoel van bezit over de vrouwen, is in Nederland een groot probleem. Toch hoor je de term maar weinig voorbijkomen. Vaker wordt er gesproken van een 'familiedrama', 'conflict in de relationele sfeer' of 'crime passionel'.

"Ik denk dat dat betekent dat mensen het nog niet voldoende erkennen", aldus Cécile. Ze verwijst naar de uitleg van hoogleraar Jane Monckton Smith in de Volkskrant, die aangeeft dat mensen het vaak maar moeilijk kunnen (en willen?) geloven dat een geliefde, bekende of 'vriendelijke buurman' in staat is tot een moord. Te vaak wordt femicide daardoor gezien als een incident in plaats van een structureel maatschappelijk probleem. "Het wordt meestal gezien als iets wat tussen twee mensen gebeurt, terwijl het vaak via een vast patroon verloopt en het vaak gaat om mannen die hun partner als hun bezit zien. Dat zit natuurlijk diepgeworteld in onze gendernormen."

Quote

Bijna niemand wil accepteren dat vrouwen vaak door hun (ex-)partner worden vermoord, omdat het ons wereldbeeld minder veilig maakt. Maar zolang we dit blijven ontkennen, kunnen we het probleem niet goed aanpakken.

Hoogleraar Jane Monckton Smith

3. Minder vrouwen op tv

"Het aandeel vrouwen in Nederlandse non-finctie programma's is 39 procent. Van deskundigen in actualiteitenprogramma's is slechts 27 procent vrouw."

Vergeleken met de twee voorgaande punten lijkt de representatie van vrouwen (en queer personen) in de media misschien minder ernstig, maar toch is ook dit een belangrijk punt in de strijd voor meer gelijkheid. Het is namelijk voor iedereen belangrijk om rolmodellen te zien waarin je jezelf herkent.

"We hebben allemaal onbewuste vooroordelen over alles en iedereen. Dat hoeft niet erg te zijn, behalve als ze onbewust blijven en je op basis daarvan beslissingen neemt", aldus Cécile. Die vooroordelen worden sterk beïnvloed door de media, die nu nog te vaak mannen en vrouwen in dezelfde soort verschillende rollen laten zien. "Als je niet ziet dat een vrouw naast moeder bijvoorbeeld ook net zo goed een directeur kan zijn, ga je in andere situaties onbewust denken dat een vrouw daar ook minder geschikt voor is." En dat is dan weer nadelig in het echte leven, bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt.

Wanneer een vrouw wél in een tv-programma verschijnt om haar mening of kennis te verkondigen, kan zij gemiddeld op meer online haat rekenen dan een man. Hetzelfde geldt voor vrouwelijke politici. Scrol na een avondje talkshows maar eens door Twitter en je ziet over vrouwelijke gasten altijd wel commentaar over hoe ze overkomen of eruitzien. "Dat heeft ook invloed op of vrouwen ervoor kiezen om zoiets (meedoen aan een talkshow, red.) te doen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Taak voor de overheid

Er moet dus nog heel wat veranderen voordat iedereen in Nederland daadwerkelijk gelijke kansen en rechten heeft. WOMEN Inc. ziet daarin vooral een taak voor de overheid. "We denken dat de grootste verandering te bewerkstelligen is door beleid en niet door gedragsverandering bij één persoon." Volgens Cécile moet de overheid meer doen om de boel in de praktijk gelijk te trekken, in plaats van alleen in de wetboeken. "Het systeem is nog niet mee veranderd. Zo is het er nog steeds ingesleten dat je als vrouw automatisch voor de kinderen zorgt. Dat is in de wet niet meer zo, maar de overheid heeft nog geen maatregelen genomen om die rolpatronen te doorbreken, bijvoorbeeld door gratis kinderopvang voor alle kinderen of langer en volledig doorbetaald partnerverlof."

Niet alleen een strijd voor vrouwen

Deze strijd voor gelijkheid gaat zeker niet alleen vrouwen aan. "Mannen worden net zo goed beperkt door de huidige norm", zegt Cécile. "Aanstaande vaders die bijvoorbeeld korter verlof krijgen dan de moeders en niet worden gevraagd of ze minder willen gaan werken. Mannen zitten net zo goed vast in het systeem."

Ster advertentie
Ster advertentie