FunX

Veel vrouwen krijgen verkeerde diagnose bij dokter: "Er is onvoldoende onderzoek naar het vrouwenlichaam"

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Veel vrouwen krijgen verkeerde diagnose bij dokter: "Er is onvoldoende onderzoek naar het vrouwenlichaam"

Veel vrouwen met langdurige gezondheidsklachten worden niet goed behandeld. Zij krijgen bijvoorbeeld een verkeerde diagnose of er wordt gezegd dat de klachten tussen hun oren zitten. Hoe dat komt? Er is nog onvoldoende kennis bij artsen over ziektes die alleen bij vrouwen voorkomen en hoe algemene ziektes zich uiten in het vrouwelijk lichaam ten opzichte van het mannelijk lichaam. Stichting Voices For Women overhandigde deze week daarom een petitie met ruim 54.000 handtekeningen aan de Tweede Kamer om aandacht te vragen voor genderspecifieke zorg.

Onvoldoende kennis

Dat er onvoldoende kennis is over sekse- en genderverschillen bij algemene ziektes komt doordat de meeste medische onderzoeken voornamelijk op mannen zijn verricht. Organen in het vrouwenlichamen worden echter vaak anders ziek dan bij de man. Maar daar is nog te weinig over bekend.

Vrouwen worden daarom ten onrechte met psychische labels, zoals een depressie of angststoornis, naar huis gestuurd of krijgen juist te snel medicatie voorgeschreven.

Cijfers

Het gebrek aan kennis over man-vrouw verschillen in de gezondheidszorg heeft flinke gevolgen. Zo is van alle patiënten met onverklaarde gezondheidsklachten maar liefst tachtig procent vrouw. Daarnaast krijgen vrouwen twee keer zo vaak de diagnose depressie of angststoornis. Ook hebben vrouwen twee keer zo vaak bijwerkingen na medicatiegebruik.

Verkeerde diagnoses

Journaliste en oprichter van Voicer For Women Mirjam Kaijer vertelt aan FunX welke onjuiste diagnoses vrouwen regelmatig krijgen: "We merken dat vrouwen heel vaak verkeerd worden gediagnostiseerd met een burn-out, depressie of angststoornis, terwijl er onvoldoende lichamelijk wordt uitgesloten of de klachten een andere oorzaak kan hebben." Ze wil vrouwen dan ook bewust maken van het feit dat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar het vrouwenlichaam. "Als je te horen krijgt dat je aan de antidepressiva moet gaan of dat je een burn-out hebt, laat dan eerst heel goed uitsluiten of er geen lichamelijke componenten aanwezig zijn."

Betere vrouwenzorg

Stichting Voices for Women pleit voor een betere vrouwenzorg in Nederland. Om daarvoor te kunnen zorgen moet er meer onderzoek worden gedaan naar gezondheidsklachten van de vrouw. Bijvoorbeeld naar klachten die gerelateerd zijn aan hormonen of de menstruatiecyclus. Daarnaast moeten er volgens de stichting specifieke centra komen waar vrouwen beter kunnen worden gediagnosticeerd en behandeld en moeten artsen beter worden opgeleid.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen geld

Helaas wordt er op korte termijn niet meer geld geïnvesteerd om de kennisachterstand over sekse- en genderverschillen te verkleinen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft hier slechts 3 miljoen euro voor uitgetrokken. Dat is een maar een heel klein gedeelte van het geld dat in totaal beschikbaar is voor medische onderzoeken, namelijk 326,2 miljoen euro.

Tips

Om te voorkomen dat vrouwen met onverklaarde klachten bij de huisarts worden afgewimpeld of met een verkeerde diagnose de deur uitlopen, heeft stichting Voices For Women een aantal tips verzameld om de regie in eigen handen te houden:

  • Bereid je goed voor op een consult. Je kunt bijvoorbeeld van tevoren al wat vragen opschrijven.
  • Formuleer je klachten zo duidelijk mogelijk, schrijf ze op en geef ze desnoods een cijfer. Observeer wanneer een klacht minder of erger wordt en noteer dit.
  • Neem eventueel iemand mee naar je afspraak of vraag of je het gesprek mag opnemen

De volledige lijst kun je hier terugvinden.

Ster advertentie
Ster advertentie