Up 2 Date

Wehkamp betaalt vrouw 1000 euro minder, maakt zich schuldig aan discriminatie

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Wehkamp betaalt vrouw 1000 euro minder, maakt zich schuldig aan discriminatie

Het online warenhuis Wehkamp betaalde een vrouwelijke werknemer duizend euro per maand minder dan haar mannelijke collega met dezelfde functie. Volgens het College voor de Rechten van de Mens maakt Wehkamp zich daarmee schuldig aan discriminatie door ongelijke beloning.

Jurist

De vrouw in kwestie werkte sinds 2019 als bedrijfsjurist voor Wehkamp. Toen ze hoorde dat een mannelijke collega, die enkele maanden later in dienst kwam, duizend euro bruto per maand meer verdiende voor dezelfde werkzaamheden, kaartte zij dit aan bij haar leidinggevende. Pas maanden later kwam er een gesprek.

Werkervaring

In dit gesprek gaf het bedrijf aan dat het hogere salaris van de mannelijke werknemer was gebaseerd op zijn eerdere salaris en zijn onderhandelingspositie. Toch trok Wehkamp deze verklaring later weer in en werd in plaats daarvan het verschil in relevante werkervaring als reden gegeven. En juist dat was apart, aangezien de vrouw vier jaar meer ervaring had dan de desbetreffende mannelijke collega.

Geen contract

Na een aantal gesprekken beloofde Wehkamp dat de vrouw vanaf januari 2021 hetzelfde salaris zou ontvangen als haar mannelijke collega. Vlak voordat dit eindelijk zover was, informeerde een leidinggevende de vrouw dat er plots twijfels waren over haar functioneren. Waar het bedrijf voorheen altijd tevreden was over het functioneren van de vrouw, besloten ze haar nu geen vast contract meer te geven. Als reactie daarop schakelde de medewerker de hulp in van Bureau Clara Wichmann, een organisatie die opkomt voor rechten van vrouwen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gelijke beloning

"Mannen verdienen nu nog gemiddeld 13,2 procent meer dan vrouwen. Wehkamp maakt het met een verschil van 1000 euro per maand wel heel bont", benadrukt Femke Zeven van Bureau Clara Wichmann. "Dit is een schrijnend voorbeeld van de loonkloof tussen man en vrouw die we in Nederland nog altijd kennen. Zeker grote bedrijven als Wehkamp zouden het goede voorbeeld moeten geven in gelijke beloning."

College oordeelt

Het College voor de Rechten van de Mens heeft zich over de kwestie gebogen en oordeelt nu dat Wehkamp niet kan aantonen op grond van welke objectieve factoren het bedrijf de man meer betaalde, en dat er dus sprake was van discriminatie. Verder heeft het bedrijf de klacht "onzorgvuldig" behandeld en is er hierdoor sprake geweest van victimisatie.

Wehkamp laat aan het Financieel Dagblad weten dat zij het niet eens zijn met het oordeel en gaat in hoger beroep. Op 28 september wordt de zaak opnieuw behandeld.

Ster advertentie
Ster advertentie