Up 2 Date

Een op de zes Nederlanders weleens te maken met discriminatie op werk

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Een op de zes Nederlanders weleens te maken met discriminatie op werk

Zo'n een op de zes Nederlanders heeft weleens te maken gehad met discriminatie op de werkvloer. Dat blijkt uit de Discriminatie Arbeidsmonitor 2022 van de Nationale Vacaturebank.

Negatieve opmerkingen of ongelijke behandeling

Volgens het onderzoek onder 2500 respondenten gaat het voornamelijk over het ontvangen van negatieve opmerkingen of over ongelijke behandeling. Zo'n 12 procent kent wel iemand die te maken heeft gehad met discriminatie of heeft dit zien gebeuren bij collega's.

Wordt geen actie ondernomen

Het gebeurt nog altijd vaak dat er bij discriminatie op de werkvloer geen melding wordt gemaakt. Sharita Boon van DPG Recruitment, waarvan de Nationale Vacaturebank een onderdeel is, vertelt: "In 2021 werd er in 39 procent van de gevallen van discriminatie geen actie ondernomen. Je ziet dat men zich uitspreekt, maar de stap om dit aan te kaarten als het jezelf overkomt blijft nog steeds erg groot."

Boon vertelt dat in bijna 1 op de 3 situaties waar werd gediscrimineerd, het een collega was die actie ondernam. "Ook het management speelt hierin een essentiële rol", zegt ze. "Zij zijn verantwoordelijk voor een werkklimaat waarin het geven van feedback normaal is, en waar op de juiste manier gehandeld wordt wanneer het nodig is. Alleen zo creëer je collectief een veilige en inclusieve werkomgeving."

Groot deel geen vertrouwen

Ruim een derde van de Nederlanders (37 procent) heeft er geen vertrouwen in dat de situatie in de komende jaren beter wordt. Zo denken zij dat discriminatie de komende jaren niet zal verminderen, maar gelijk zal blijven of juist zal toenemen. "Dit is zorgwekkend. Juist in deze tijd waarin er steeds meer taboes worden doorbroken en de 'zwijgcultuur' steeds meer afbrokkelt, verwacht slecht 17 procent dat discriminatie op de werkvloer minder zal worden", zegt Boon. "Hier ligt een belangrijke verantwoordelijkheid voor organisaties om aandacht te blijven besteden aan dit thema en de veiligheid op de werkvloer te allen tijde te waarborgen."

Sociale onveiligheid

Uit de Discriminatie Arbeidsmonitor 2022 is verder nog gebleken dat 1 op de 5 medewerkers sociale onveiligheid voelt op de werkvloer. Dat wordt het meest door vrouwen en medewerkers met een migratieachtergrond ervaren. "Een groot deel van de respondenten geeft namelijk aan dat er binnen hun organisatie geen proces, meldpunt of vertrouwenspersoon aanwezig is om sociaal onveilig gedrag te melden, of dat dit bij hen niet bekend is. Er is dus werk aan de winkel. Sociale veiligheid zou de norm moeten zijn binnen elke organisatie en het is belangrijk dat als er een onveilige situatie is, dat men weet waar ze terecht kunnen en dat hier serieus mee om wordt gegaan", aldus Boon.

Ster advertentie
Ster advertentie